Muzeul Ţăranului din satul Moldovata Nouă, raionul Dubăsari, iniţiat de Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor, prinde contur. 

În această perioadă se desfăşoară lucrări de amenajare: a fost demontată o poartă din perioada sovietică și se reconstituie zidăria, gard din piatră, cu materiale și tehnici locale, păstrănd tradiția locului. În gospodărie dat fiind faptul că există o denivelare între teren a fost demarată o zidărie între grădină și ogradă, ne povesteşte Ion Ştefăniţă.

 

ION ŞTEFĂNIŢĂ, director, Agenţia pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor

La bordei sau mai bine zis pe bordei am finisat, deja este o gradină de praz, lucrez la concepția expoziției, restaurez obiectele primite ca donație, budăi, icoane vechi, țesături tradiționale, etc. Am mult de lucru, dar sănătate să fie, cu încetul spre scopul fixat. Varianta optimistă, aș vreau eu să fie anul acesta, în forma inițială așa cum am pornit în luna martie, pe gospodăria deja achiziționată.

În varianta restartată, ca şi complex muzeal, cu alte case identificate, care ar vrea să le salveze din ruine şi dându-le funcționalitate socio-economică în complex (muzeu+agropensiune) aici deja depinde de fundrasing, de fondurile care sunt necesare pentru achiziție și respectiv executarea lucrărilor, mai susţine Ion Ştefăniţă.

Deocamdată proiectul iniţiat de Ion Ştefănişă se desfăşoară pe scopul fixat, deşi este doar cu centura strânsă și zi de zi cu mici clăci unde participă familia și cu unii localnici şi sunt executate lucrări de amenajare.

Proiectul “Renașterea Satelor Moldovei” își dorește să fie realizat după modelul Muzeul Țăranului din Molovata Nouă: conservarea-restaurarea arhitecturii tradiționale rurale, valorificarea acestui patrimoniu in situ, includerea în circuitul turistic.

AUTOR: Vitalie Guţu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *