Sărbătoare şi voie bună la Ontario, Canada. Moldovenii stabiliţi aici au participat la Festivalul Vinului de Casă –  “Polobocul de Aur”. În acest an, la cea de-a 13-a ediție a festivalului, diaspora din Ontario precum si oaspetii acestora din alte provincii canadiene si State Unite ale Americii, s-au prins în hore ca acasă, împreună cu interpreta Lenuța Gheorghiță și muzica formației “Catharsis”, scrie unica.md.

Artiștii moldoveni au călătorit peste ocean la invitația asociației moldo-canadiene DOR. Festivalul a fost deschis cu muzică și dans de către formația instrumentală locală Keff Band (Mihaiță Ciobanu, Valeriu Chițac și Grigore Zanfir, stabiliți cu traiul în Canada) și ansamblul de dans popular moldovenesc din Toronto, Colina, condus de Cristina Isac.

 

Ringul de dans nu a avut loc de respiro, invitații festivalului alternând între hore și sârbe, muzică de estradă autentică, precum și ritmurile incendiare furnizate de nimeni altul decât DJ VEEO (Viorel Țigănaș, stabilit și el in Toronto). Evenimentul s-a petrecut într-o atmosferă în stil autohton plina de emotie si dor, fiind moderat cu iscusință de către prezentatorii Daniela Matei si Iulian Ursu.

În cadrul concursului au fost aduse spre degustare 10 vinuri albe și 13 vinuri roșii, lucrul comisiei de degustare fiind deloc ușor. După ce comisia, alcătuită atât din profesioniști în domeniu, precum și amatori înflăcărați, și-a încheiat activitatea, toate vinurile participante au fost puse la dispoziția invitaților pentru degustarea în cadrul concursului Simpatia Publicului, inițiat și gestionat de Areta și Eduard Cojocaru.

La intrarea în sală, invitații au fost întâlniți cu un pahar de vin, cum se obișnuiește la moldoveni, și au făcut poze în Casa Mare, decorată cu mult gust de Ina Chircu. Tot aici, în cadrul iarmarocului Polobocul de Aur, aceștia au avut posibilitatea să procure diverse articole precum bijuterii, genți și haine în stil tradițional, furnizate de către meșterii iscusiți din comunitate.

Festivalul Vinului de Casă în Canada a fost inaugurat de familia Bodișteanu în anul 2007 ca o intilnire între prieteni. Din 2014, când numărul invitaților s-a mărit dincolo de dimensiunile sălii de petreceri din casa fondatorilor, festivalul continuă a fi organizat de către o echipă de entuziaști care au și fondat împreună asociația moldo-canadiană DOR.

Aceștia sunt: Dumitru și Ina Chircu, Eduard și Areta Cojocaru, Tudor și Daniela Matei, si desigur fondatorii festivalului Lilia și Alexei Bodișteanu. Cea mai mare răsplată pentru munca depusă la organizarea festivalului sunt ecourile pozitive din comunitate, emoțiile și amintirile create pentru a fi savurate pe tot parcursul anilor. Mai multe detalii aflați pe pagina de Facebook Asociația Moldo-Canadiană DOR.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *