Știați că, fumul de țigară reprezintă o sursă de plumb? Ei bine, da! Mai mult, cei mai vulnerabili la intoxicația cu plumb sunt copiii, în special cei cu vârste mai mici de 6 ani. Dezvoltarea fizică și psihică le poate fi afectată în mod ireversibil.
Pentru a sensibiliza populația, dar și producătorii și comercianții de vopsea, elevii/studenți anul I si anul III – specialitatea “Asistent medical Igienist – Epidemiolog” ai Centrului de Excelență în medicină și farmacie “Raisa Pacalo” au organizat un flashmob în care au spus: “STOP PLUMB”. Astfel, tinerii își doresc să informeze cetățenii despre pericolul pe care îl are comportă plumbul care se conține în mai multe lucruri și obiecte.
Cele mai frecvente surse de plumb sunt reprezentate de conductele de apă din clădirile vechi, vopselele pe bază de plumb, dar și apa, aerul sau solul contaminate. Particulele de plumb se pot acumula și în praful din casă și în solul grădinii. Pentru a sensibiliza populația,
Potrivit datelor Organizație Mondiale a Sănătății (OMS), la 30 septembrie 2018, numai 71 de țări aveau controale legale obligatorii pentru a limita conținutul de plumb în vopsele destinate importului și vânzării, ceea ce reprezintă doar 37% din toate statele. Astfel, în multe țări, utilizarea vopselei cu plumb în case, grădinițe și școli nu este interzisă, creând un risc semnificativ de expunere a copiilor la plumb.
TOTUL DESPRE PLUMB ȘI PERICOLUL CARE ÎL COMPORTĂ
Plumbul este un metal greu și reprezintă o otravă puternică. Se poate acumula în organism dacă pătrunde pe gură sau dacă este inhalat. De asemenea, plumbul poate pătrunde în organism și prin leziuni deschise ale pielii sau prin mucoase. Poate deteriora toate sistemele, inclusiv inima, oasele, rinichii, dinții, intestinele, organele de reproducere, sistemul nervos și cel imunitar, provocând apariția saturnismul.
Cele mai frecvente surse de plumb sunt reprezentate de conductele de apă din clădirile vechi, vopselele pe bază de plumb, dar și apa, aerul sau solul contaminate. Particulele de plumb se pot acumula și în praful din casă și în solul grădinii.
AUTOR: Denis Certan