Mai sunt zile numărate până la începerea noului an şcolar, dar se pare că probleme vechi la gimnaziul din satul Jevreni nu dispar. Veceul din curtea instituţiei de învăţământ, pe care autorităţile l-au promis copiilor din Jevreni înainte să se sfârşească anul şcolar 2018, încă nu este construit, scrie portalul estcurier,md.

Când problema copiilor din Jevreni care nu au un veceu, după ce cel vechi s-a prăbuşit, a ajuns în atenţia publică, precedenta conducere a raionului promitea un veceu până la finele lunii mai, în 2018. Pe data de 18 mai a aceluaşi an, Consiliul raional Criuleni chiar a votat alocarea unei sume de 550 de mii de lei în acest scop – 50 de mii de lei pentru proiectarea construcţiei şi jumătate de milion pentru lucrările de construcţie, mai scrie sursa citată.

IMG_5027

Fundaţia pentru veceu a fost facuta la finele anului 2018.

La data de 6 august 2019, peste un an şi patru luni de când veceul vechi al şcolii s-a prăbuşit, construcţia nouă se mai afla la etapa fundaţiei.

***

În prag de an şcolar nou, Vitalie Cotoman, vicepreşedinte al raionului pe probleme sociale, explică pentru publicaţia estcurier,md modul cum s-a ajuns la acest blocaj şi de ce atât de mult se tărăgănează lucrările:

La început veceul era planificat să fie montat în faţa şcolii. Am mers cu un demers atunci şi am cerut să fie modificată amplasarea. S-a strămutat între două blocuri în spatele instituţiei. SRL „Lorascom”, atunci când o mai gestionam, a executat la timp fundaţia pentru veceu, chiar de era deja toamnă târzie şi am lucrat pe zăpadă, pe glod, ca să intrăm în termenul stabilit. Pentru executarea şi montarea containerului modular a fost subcontractat un subantreprenor. Nu vă pot spune acum care este denumirea acestei firme, însă conform  contractului li s-au achitat bani în avans, şi construcţia urma să fie gata întro lună de zile. Hai să zicem, în luna mai 2019 veceul de tip-container trebuia deja să fie funcţional. Noi comunicăm zilnic cu acea firmă şi am pus termen ca în luna august să fie rezolvată problema. Dacă nu o vor face, contractul prevede că vor trebui să restitue banii. O să ne ţinem de capul lor astfel ca în septembrie copiii să aibă posibilitate să folosească veceul nou.

Întrebat, de ce de la alocarea banilor (mai 2018) şi până la semnarea contractului pe lucrări (21 noiembrie 2018) a trebuit să treacă tocmai jumătate de an, vicepreşedintele a explicat că au avut loc trei licitaţii, iar firma a cărei fondator este (la moment a transmis gestionarea ei altei persoane, conform legii), a câştigat cea de-a treia licitaţie, la care a fost un singur participant.

IMG_5030

Veceurile portative de care s-au folost un an şcolar elevii gimnaziului Jevreni.

Subantreprenorul, pe nume Constantin, a transmis vicepreşedintelui un mesaj vocal, pe data de 12 august, prin care l-a informat că „ azi panourile sunt duse la noi, azi se sudează cadrele, mâine începe montarea”. Antreprenorul a transmis vice-preşedintelui şi o fotografie, despre cum ar trebuie să arate construcţia.

Subiectul integral îl puteţi citi pe estcurier,md.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *