Doi arbori solari ce generează energie electrică fotovoltaică sunt instalați în capitală. Lucrările de construcție sunt în toi, chișinăuienii urmând să beneficieze în curând de „serviciile arborilor inteligenți”. Ei își vor putea încărca gratis telefoanele mobile, calculatoarele, bicicletele electrice; vor avea acces la internet și se vor putea recrea la tulpina acestor copaci. Serile, copacii vor ilumina decorativ perimetrul datorită energiei acumulate ziua de la soare. Arborii solari vor fi supravegheați video non-stop. Inițiativa aparține Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și este realizată în parteneriat cu Primăria mun. Chișinău.
„Instalarea arborilor solari este finanţată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în cadrul unui proiect regional ce cuprinde capitalele Serbiei, Tadjikistanului, Georgiei și Republicii Moldova. Ne bucurăm să aducem inovaţia în Chişinău”, spune Alexandru Rotaru, managerul Proiectului „Orașe Verzi Durabile”.
Primăria municipiului Chișinău este partener al inițiativei, ea urmând să asigure amenajarea spațiului aferent arborilor, inclusiv pavarea terenului. Arborii solari sunt instalați pe bulevardele Grigore Vieru și Mircea cel Bătrân. Locațiile au fost propuse și validate de chişinăuieni, în urma câtorva etape de selecție, fiind ulterior aprobate de Primăria mun. Chişinău. „Sunt foarte bucuroasă că tehnologiile inovative ajung în sectorul Ciocana, cel mai tânăr sector din oraş şi, respectiv, deschis inovaţiilor. Îmi doresc să creez o alee a inovațiilor în sectorul pe care îl administrez”, susţine Sinilga Școlnic, pretora sectorului Ciocanu.
Designul arborelui solar poate deveni model de tehnologie ecologică. Plasarea verticală și în cascade a frunzelor fotovoltaice reduce din suprafața de teren necesară instalării panourilor fotovoltaice în forma lor clasică.
„Deși Chișinăul are probleme de infrastructură și servicii de soluționat, aceasta nu înseamnă că trebuie să oprim inovațiile în oraș. Arborii solari nu au doar rol de mobilier urban frumos. Ei fac viaţa oamenilor mai confortabilă, şi nu în ultimul rând promovează tehnologiile prietenoase mediului”, afirmă Nicolae Balaur, pretor al sectorului Rîşcani.
Arborii solari sunt dotaţi cu 6 terminale USB pentru încărcarea telefoanelor mobile, 6 prize de 230 V pentru încărcarea calculatoarelor, bicicletelor electrice. Ei au încorporate 18 module fotovoltaice cu o putere totală instalată de 810 W şi oferă iluminare decorativă pe timp de noapte la o capacitate de 18 W. Tehnologia va asigura o reducere anuală de peste 700 kg de CO2.
Iniţiativa este implementată de laboratoarele inovaționale ale Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare: Green City Lab şi MiLab. Conexiunea Wi-Fi este oferită de Starnet, iar supravegherea video este asigurată de Oraşul Protejat.
REDACTOR: Diana Botnaru