Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859 se trăgea dintr-o veche familie de moldoveani, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici. Cuza s-a născut la 20 martie 1820. A învăţat până în 1831 la Iaşi, unde a avut colegi pe câţiva dintre viitorii săi colaboratori, între ei Vasile Alecsandri. E trimis apoi la Paris, unde îşi ia bacalaureatul în litere. S-a întors apoi în ţară şi a intMica Unire - Unirea Principatelor de la 1859 si Alexandru Ioan Cuza rat în armată. S-a căsătorit în 1844 cu Elena Rosetti.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza în timpul evenimentelor din 1848 Cuza a fost în primele rânduri. A luat cuvântul la adunarea de la hotelul „Petersburg” din Iaşi, cerând înfăptuirea unor reforme democratice. Printre fruntaşii adunării arestaţi din ordinul domnitorului Mihai Sturza s-a aflat şi Cuza; a reuşit apoi să scape de sub pază şi să fugă în Transilvania. Cuza are ocazia să participe la Marea Adunare de la Blaj de la 3/15 mai 1848, după care se retrage în Bucovina.

Zeci de oameni au venit cu flori azi dimineaţă la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din sectorul Botanica al Chişinăului pentru a marca cei 161 ani de la înfăptuirea Micii Uniri. Printre cei care au marcat evenimentul au fost ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, şi preşedintele ICR “Mihai Eminescu”, Valeriu Matei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *