Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.
Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859 se trăgea dintr-o veche familie de moldoveani, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici. Cuza s-a născut la 20 martie 1820. A învăţat până în 1831 la Iaşi, unde a avut colegi pe câţiva dintre viitorii săi colaboratori, între ei Vasile Alecsandri. E trimis apoi la Paris, unde îşi ia bacalaureatul în litere. S-a întors apoi în ţară şi a int
Domnia lui Alexandru Ioan Cuza în timpul evenimentelor din 1848 Cuza a fost în primele rânduri. A luat cuvântul la adunarea de la hotelul „Petersburg” din Iaşi, cerând înfăptuirea unor reforme democratice. Printre fruntaşii adunării arestaţi din ordinul domnitorului Mihai Sturza s-a aflat şi Cuza; a reuşit apoi să scape de sub pază şi să fugă în Transilvania. Cuza are ocazia să participe la Marea Adunare de la Blaj de la 3/15 mai 1848, după care se retrage în Bucovina.
Zeci de oameni au venit cu flori azi dimineaţă la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din sectorul Botanica al Chişinăului pentru a marca cei 161 ani de la înfăptuirea Micii Uniri. Printre cei care au marcat evenimentul au fost ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, şi preşedintele ICR “Mihai Eminescu”, Valeriu Matei.