Creștinii din întreaga lume (cei ce țin calendarul îndreptat), sărbătoresc, astăzi, Botezul Domnului (Boboteaza) sau Arătarea Domnului (Epifania).

Creștinii ortodocși din România țin cu strictețe această sărbătoare, astfel în ajunul Bobotezei, primesc preotul în casa lor, pentru a le binecuvânta locuința, dar și pe membrii familiei. Tradițiile populare diferă în România de la o regiune la alta. De exemplu, în Moldova se obișnuiește ca în ajunul sărbătorii, localnicii să pregătească o Cruce de gheață, ce urmează să fie binecuvântate de către preot.

În Dobrogea, butoaiele cu apă sunt aduse în căruțe trase de boi până la malul Mării Negre, aici urmând ca Arhiepiscopul Tomisului (Ips Teodosie), împreună cu preoții slujitori să sfințească apa. Apoi, ierarhul arunca trei Cruci în mare, iar cei mai curajoși bărbați se aruncă în apa rece pentru a le recupera.

Indiferent de aceste tradiții locale, în toate Bisericile din România a fost sfințită Agheasma cea mare, care se bea dimineața pe nemâncate  începând cu ziua de astăzi până pe 14 ianuarie. Tot astăzi, preoții au subliniat faptul că botezandu-Se, Hristosa sfințit toată firea apelor, cufundând în apele Iordanului toate păcatele oamenilor.

INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE A AGHESMEI MARI

AUTOR: Vlăduț Cobzaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *