Biserica cu hramul “Sfântului Ierarh Nicolae” din satul Gura-Bîcului, raionul Anenii-Noi, declarată monument istoric și inclusă în Patrimoniul cultural al Republicii Moldova, necesită, urgent, lucrări de consolidare şi restaurare exterioară, anunță portalul thewoman.md.

foto: thewoman.md

Din 2008 și până în prezent, Biserica a fost restaurată complet pe interior, s-a renovat stratul de tencuială până la zidărie, au fost executate, integral, lucrări de pictură a pereților, s-a înlocuit podeaua, a fost montat un sistem modern de încălzire prin pardoseală şi cu radiatoare, a fost schimbată toată instalația electrică, s-au montat uși și geamuri noi și s-a instalat un aparat de ventilare, pentru a se evita condensul.

De asemenea, a fost schimbat acoperișul și crucile, și restaurate clopotele. S-au montat obloane în Clopotniță astfel încât, pe ploaie sau ninsoare, să nu pătrundă apa în pereți. Proiectul și acțiunile de restaurare sunt inițiate și coordonate de părintele paroh Teodor Codița, cu ajutorul enoriașilor și a altor binefăcători și ctitori ai sfântului lăcaş.

În acest moment, Biserica este într-o fază de consolidare şi reabilitare exterioară, cum probabil nu a mai fost de la construcţia ei din anul 1890.

Luând în considerare faptul că pereții exteriori se află într-o stare avansată de degradare, intervenţia de restaurare este una amplă. Este necesar, cât mai curând, reabilitarea fațadelor (pentru că, la fiecare ploaie, apa se înfiltrează în pereți prin fisurile și găurile existente și persistă riscul deteriorării perețilori interiori și a picturii), decopertarea tencuielii până la cărămidă și refacerea unei noi tencuieli pe exterior, efectuarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistență și aplicarea vopselei exterioare. Sistematizarea curții și, refacerea împrejmuirii este ultimul element din procesul integral de renovare și reabilitare a Bisericii “Sf. Ierarh Nicolae”.

Pentru restaurarea completă la exterior și de salvare în regim de urgență a acestui obiect de patrimoniu, sunt necesare 75.000 de euro.  Acesta este motivul pentru care părintele paroh Teodor Codița, împreună cu enoriașii sfântului lăcaș, solicită sprijinul comunităţii naționale și internaționale, în realizarea acestei lucrări.

Continuarea subiectului o citiți pe thewoman.md.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *