Marți, 3 decembrie, fostul premier Vlad Filat a fost liberat condiționat de pedeapsă înainte de termen, în baza unei încheieri judecătorești emise de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Punerea în libertate condiționată a lui Vlad Filat a fost posibilă datorită aplicării articolului 91 din Codul Penal al Republicii Moldova, care reglementează „liberarea condiţionată de pedeapsă înainte de termen”, scrie portalul cotidianul.md.

Potrivit articolului menționat, „persoanei care execută pedeapsa cu închisoare i se poate aplica liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen dacă a realizat programul individual de executare a pedepsei, a reparat integral daunele cauzate de infracțiunea pentru care a fost condamnată, cu excepția cazului cînd dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească, și dacă se constată că corectarea ei este posibilă fără executarea deplină a pedepsei. Persoana poate fi liberată, în întregime sau parțial, și de pedeapsa complementară”.

Articolul se aplică în cazul îndeplinirii a cel puţin două treimi din termenul de pedeapsă stabilit pentru săvîrşirea infracţiunii.

Potrivit ministrului Justiției, instituția care a depus un demers către instanța de judecată, solicitând eliberarea condiționată înainte de termen a fostului premier este Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, locul în care Vlad Filat s-a aflat în detenție.

Fadei Nagacevschi a anunțat că va examina temeiurile de la baza solicitării. Totodată, demersul a fost depus la data de 12 noiembrie, care coincide cu ultima zi de activitate a Guvernului Maia Sandu, mai scrie sursa citată.

De asemenea, echipa fostului avocat al lui Vlad Filat, Popa și Aosicații salută hotărârea judecătorească prin care a fost admisă cererea de eliberare condiționată a fostului premier. Mai mult ca atât, chiar și după declarațiile lui Filat despre fostul său avocat, Casa de avocatură susține că demersurile adresate Curții Europene a Drepturilor Omului de echipa de avocați, în anii 2016 și 2017, au jucat „un rol determinant, ca urmare a reducerii pedepsei cu 685 de zile”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *