Fostul premier Vlad Filat a fost audiat vineri, 30 august, în Penitenciarul nr. 13, de către membrii Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigării fraudei bancare. Potrivit preşedintelui Comsiei, Alexandru Slusari, discuția a fost una utilă, dar nu a adus nimic nou legat de procurarea acțiunilor de la Banca de Economii în 2013, transmite IPN.

„Rămâne o întrebare importantă: Cine totuși a procurat acțiunile în 2013 de la Platon, de la Banca de Economii? A făcut acest lucru Șor sau în spatele lui a stat Plahotniuc? De unde a luat Șor banii? Dar, cu părere de rău, pe acest subiect domnul Filat nu a adus nimic suplimentar”, a declarat Alexandru Slusari pentru presă, la ieșirea din penitenciar.

Alexandru Slusari  spune că ex-premierul Vlad Filat regretă foarte mult că, în perioada 2011-2012, nu a acționat până la capăt cu situația care s-a întâmplat cu atacurile raider, când în mod fraudulos au fost preluate acțiunile de la BEM. „Și atunci era criză, atunci a intrat gruparea Plahotniuc-Platon în posesia acestor acțiuni cu ideea de a prelua cât mai rapid controlul asupra BEM. Dânsul a luptat o anumită perioadă, dar pe urmă cumva a cedat și regretă acest lucru. Nu știu cât de sincere sunt aceste regrete, noi nu suntem specialiști în psihologie, dar am luat act de ele”, a precizat președintele Comisiei.

În opinia sa, o informație importantă ține de situația din 2013, și anume de raportul Comisiei Reidman. Vlad Filat insistă, inclusiv în numele colegilor din PLDM care au participat în această comisie, că nu au cunoscut despre acea emisie suplimentară care a ajuns în redacția finală a raportului Comisiei și în urma căreia statul a pierdut controlul asupra BEM. Fostul premier crede că răspunderea pentru toate acțiunile și inacțiunile juridice din 2013, precum și 2014 o poartă persoanele responsabile din Guvern și BNM: ex-premierul Iurie Leancă, fostul ministru al economiei Valeriu Lazăr, fostul guvernator Dorin Drăguțanu, precum şi Andrian Candu, care de asemenea a deţinut funcţia de ministru al economiei.

Preşedintele Comisiei de anchetă a mai spus că Vlad  Filat a mai făcut o afirmație, pe care personal nu o crede, şi anume că nu a știut că beneficiarul emisiunii suplimentare devine Ilan Șor. Or, potrivit deputatului, era absolut clar cine e beneficiarul în iulie 2013-2014, pentru că se știe cui aparțineau acele firme, juridic sunt ale lui Șor. Rămâne însă de văzut cine a fost benenficiarul real – Ilan Șor sau Vlad Plahotniuc.

„În linii mari, eu pot să spun că deja Comisia a ajuns la concluzii vizavi de tot şirul de evenimente din 2011 încoace. Rămân două probleme pe care trebuie să le rezolvăm. Prima, să încercăm să elucidăm circumstanţele procurării acțiunilor în 2013 – cum Şor a fost în stare să procure aceste acțiuni plătind zece milioane de dolari, când tot Chișinăul știa că el e dator la tot businessul. Şi dacă nu este beneficiarul final al acestor acțiuni, e altcineva şi acest altcineva noi știm că poate fi doar Vlad Plahotniuc. Şi doi, să avem lista beneficiarilor finali în versiunea raportului Kroll doi. După ce avem rezolvate aceste două probleme, restul deja este problema tehnică de a pregăti raportul pentru Parlamentul”, a precizat Alexandru Slusari.

Acesta speră că raportul final va fi publicat imediat după ce va prezentat în plenul Parlamentul, la începutul lunii octombire, mai scrie sursa citată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *