În punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 38 700 traversări, dintre care un număr mai mare de treceri – 21 760 a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova. La fel, din totalul de traversări persoane 20 592 au fost cel al cetățenilor moldoveni. Traficul unităților de transport a prezentat o valoare de 7 298 traversări.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost:
PTF Leușeni – 9 209 traversări persoane,
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 8 499 traversări persoane,
PTF Sculeni – 3 923 traversări persoane,
PTF Otaci – 2 235 traversări persoane,
PTF Giurgiulești-Galați – 2 498  traversări persoane,
PTF comun Criva – 1 834 traversări persoane,
PTF Cahul – 1 891 traversări persoane,
PTF Costești – 1 256 traversări persoane,
PTF Vâlcineț – 977 traversări persoane,

Angajații Poliţiei de Frontieră au înregistrat pe parcursul ultimelor 24 de ore următoarele acțiuni ilegale în zonele de graniță:
– o persoană a încălcat regimul zonei de frontieră;
– doi cetățeni străini au depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;
– trei conducători auto au ignorat regulile de folosire a vinietelor

Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier în perioada sărbătorilor de iarnă:

– suplimentarea numărului de angajați din prima linie de control al trecerii frontierei de stat – cu circa 500 de polițiști de frontieră;
– formarea grupurilor mixte de specialiști din cadrul sediului central IGPF, Direcțiilor regionale și elevii CESF, pregătite să intervină cu suportul necesar în cele mai solicitate puncte de trecere;
– aplicarea tehnicii portative de citire a documentelor de călătorie, inclusiv a mijloacelor speciale de control la frontieră;
– redirecționarea traficului pe arterele de control libere, cât și deschiderea circulației pentru familiile cu copii pe pista Corpului Diplomatic – #COPIIIauPRIORITATE;
– la solicitarea administrației publice locale va fi inițiată activitatea mai multor puncte de trecere locale, situate la frontieră cu Ucraina;
– intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu Serviciul Vamal, structurile subordonate MAI și autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.

!!! Punctul de trecere comun ”Palanca” și-a reluat activitatea, fiind permisă traversarea frontierei a vehiculelor cu masa de până la 3,5 tone și cu capacitatea de până la 22 de locuri, precum și a mărfurilor care nu sunt supuse controlului veterinar și fito-sanitar.
La fel, prin punctul de trecere a frontierei ”Unguri-Bronnița” (internațional) se permite traversarea mijloacelor de transport, a căror capacitate de încărcare nu depășește 3,5 tone. Punctul de trecere se află la ieșirea din satul Unguri, pe malul râului Nistru, la o distanță de aproximativ 11 km de punctul de trecere Otaci-Moghiliov-Podolsk.
Totodată, deplasarea prin punctul de trecere „Otaci-Moghilev-Podolsk” este îngreunată din cauza unor lucrări de reparație lansate pe partea ucraineană.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
–  verificarea, din timp, a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
–  tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.
–  în cazurile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.
–  manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *