Domeniul IT are o importanță tot mai mare în viața cotidiană, iar piața muncii abundă de oferte de angajare în acest sector. Și pentru că nu este o profesie doar pentru bărbați, femeile și-au făcut loc în această lume a codurilor și, umăr la umăr, creează soluții tehnice inovatoare. Munca depusă și perseverența de care au dat dovadă le-au adus burse de studii în domeniu și, ulterior, libertatea de a alege locuri de muncă avantajoase peste hotare. Acum, au posibilitatea de a învăța ceva nou în fiecare zi, care le aduce și satisfacția de a avea și un salariu bun.

Acum doi ani, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și cu sprijinul financiar al Suediei, în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” au demarat un program amplu de abilitare a femeilor în domeniul IT ce le oferea oportunități și condiții propice de afirmare în cea mai promițătoare industrie a prezentului și viitorului. Beneficiare au fost 50 de fete și femei din Republica Moldova, care au obținut burse complet sau parțial finanțate pentru a urma cursuri de instruire -– Java Fundamentals, SQL Fundamentals și Cisco – și de a obține certificări internaționale în domeniul tehnologiilor informaționale.

Iulia Cotoneț este una dintre absolventele cursurilor, iar parcursul ei profesional este o motivație în plus pentru toate fetele și femeile care își doresc să profeseze în domeniul tech.

,,De la expertă în drept până la specialistă în domeniul dezvoltării de softuri este loc de pasiune și multă muncă ..”

Iulia și-a făcut studiile de licență și masterat în drept, iar domeniul IT l-a cunoscut în perioada maternității. Întâmplător sau nu, a încercat să găsească soluția unei probleme apelând la limbajul Pascal, pe care îl studiaseră la școală. A închis „fila domeniului juridic” și a deschis-o pe cea a codurilor. Ulterior, a obținut o bursă de studii în acest sector.

Iulia Cotoneț, developer: „Bursa oferită a avut un rol semnificativ în consolidarea cunoștințelor mele în IT. Mi-a oferit suportul necesar pentru a înțelege principiile de bază ale limbajului ales și de a păși cu încredere în această sferă, contribuind direct la lansarea mea în carieră. Profesorii mi-au oferit încredere, au venit cu exemple practice și au acordat atenția necesară temelor pentru acasă. Da, da, știu că sună amuzant, dar anume aceste teme au avut rolul determinant în fortificarea abilităților practice – atunci când singur aplici cele studiate, reușești să înțelegi cum funcționează lucrurile. Relația schimbare-vizibilitate a influențat interesul meu pentru IT. De fapt, cred că a fost definitorie, iar această latură practică și palpabilă mă captivează. Or, consider foarte important ca într-o profesie să sesizăm efectul muncii depuse, iar în IT acest lucru este realizabil.”

Ulterior, Iulia a obținut un stagiu de practică peste hotare. A dobândit experiență și a aplicat pentru un loc de muncă în acest domeniu. Acum este departe de casă și face parte dintr-o companie internațională, muncind cot la cot cu alte femei, care, la fel, au reușit să construiască o carieră în IT.

Iulia Cotoneț, developer: „Motivația pentru internship a constat în aplicarea în practică a cunoștințelor obținute în cadrul bursei. Iar pe plan personal, a semnificat și confirmarea că domeniul în care pășesc este cel pe care mi l-am imaginat și de la care urmează să am nu doar așteptări, dar și plăcere din ceea ce fac. Internship-ul a însemnat: „eu încă nu am experiența necesară de a face lucrurile pe care vreau să le fac, dar am început să merg în această direcție, acumulez cunoștințe și depun efort în acest sens”. Am plecat de acasă și continui să activez în domeniul IT, să implementez cunoștințele acumulate și să consolidez experiența în această profesie. Programarea suferă modificări, dar acestea sunt treptate și nu presupune o schimbare radicală a celor studiate. Există anumite modificări de care trebuie să ții cont pentru a asigura alinierea la cele mai recente și necesare standarde tehnice de implementare și funcționare, dar principiile de bază nimeni nu le amână, ele rămân în vigoare și trebuie urmate. La moment, compania și echipa în care activez îmi oferă mediul necesar pentru a face cunoștință cu cele mai noi tehnologii și să experimentez cu ele, astfel încât produsul creat să fie de cea mai înaltă calitate, utilitate și funcționalitate pentru utilizator.”

Tânăra specialistă este convinsă că un aspect important care a determinat-o să schimbe profesia a fost autonomia sectorului tehnic. Este vorba despre libertatea de a alege soluții juste și corespunzătoare necesității produsului pe care îl creezi.

În iunie 2018 Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, în colaborare cu UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentruEgalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) cu sprijinul financiar al Suediei, a lansat o amplă inițiativă privind abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor. Obiectivul principal al proiectului este promovarea egalității de gen prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor și sensibilizare asupra faptului că tehnologiile informaționale și comunicațiilor sunt instrumente care permit egalitatea de gen și abilitarea femeilor și crearea unei societăți în care femeile și bărbații pot contribui și participa în mod substanțial. Proiectul „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” este implementat în parteneriat cu Proiectul „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC” finanțat din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și al Suediei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *