Chiar dacă iarna nu se lasă dusă acest an, în calendar e din nou primăvara. E primăvară şi la Trento. Copiii care frecventeaza cursul de limbă, istorie şi cultură naţională au prezentat un spectacol deosebit. Pregătirile au durat săptămâni.

Au început cu legendele despre Mărţişor, despre recunoasterea acestui simbol ca patrimoniu cultural imaterial  de UNESCO. De asemenea, ei au participat şi la laboratorul de confectionare a martisoareleor impreuna cu mamele lor.

Spectacolul a inceput cu inscenarea in premiera a unei  piese despre crearea lumii, aparitia lui Adam si Evei.

Dupa care a urmat partea traditionala cu poezii, dedicatii, cântece şi dansuri dedicate primăverii. La finele spectacolului,  copii au dăruit mamelor câte un bucheţel de flori confectionat chiar de ei, iar taţii au primit câte o diplomă de merit cu ocazia sarbatorii tatilor care în Italia se sarbatoreste pe 19 martie.

Din păcate, tot mai puţini sunt persoanele care doresc sa se implice. Numarul moldovenilor cu resedinta in Trentino este de peste 2568, iar romanii cu resedinta peste zece mii!

“Renuntam la identitatea noastra ca sa fim acceptati,ne este rusine sa recunoastem ca suntem romani sau moldoveni, vorbim urat de tot ce am trait si am avut pina acum, ma doare cind merg in scoli si constat aceasta realitate de ani. Un proverb vechi spune: ”nu scuipa in fintana de unde bei apa”,as continua de unde continue sa bee apa parintii sau buneii vostri. Omul fara cultura,traditii ,radacini,sentimente,devine un robot de facut bani si atit,iar cand se defecteaza stim cu totii care e soarta lui. Deci va indemn  pe toti sa ramanem umani, cu suflet si inima,cu sentimente,cu identitate.”

AUTOR: Veronica Ciubotaru, presedintele Asociatiei de promotie sociala italo-moldava “Arcobaleno”, Trento, Italia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *