Mai mulți poeți, scriitori și critici literari s-au reunit la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, care a început cu depuneri de flori, alocțiuni ale organizatorilor și un recital poetic la bustul poetului.

Academicianul român, Mihai Cimpoi, a menționat că ,,acest festival demonstrează că Grigore Vieru are o posteritate deosebită ,,este citit, este studiat, este iubit de către cei mari și de către cei mici, fiindcă el a fost poetul tuturor vârstelor.’’

În această ediție au avut loc mai multe lansări de cărți, cum ar fi: „Grigore Vieru și mitul său plutitor” de Daniel Corbu, „Mișcarea în infinit a lui Grigore Vieru” de Paul Gorban,  „Dincolo de tăcere” de Mărioara Vișan. De asemenea a fost lansată și cartea regretatului poet Grigore Vieru – ”Trandafirul singurătății”  în limba italiană ”La rosa della Sollitudine” în traducerea lui Francesco Altieri, prezent la festival.

La rândul său Călin Vieru, fiul poetului a constatat că acest eveniment prinde tărie ca un vin bun și se face din bine în mai bine. ,,Grigore Vieru a fost un simbol al dreptății și libertății, iar datorită acestui festival, poetul trăiește în timp, prin noi cei care îi citim versurile și suntem astăzi aici.’’

Tot în această zi, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” a organizat un medalion literar-artistic „Poezia lui Grigore Vieru – judecătorul valoric suprem” și o expoziție de carte cu genericul „Grigore Vieru în constelația lirei”.

Miercuri, 15 mai, la ora 10.00, în Sala Mică a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova se va desfăşura simpozionul științific „Grigore Vieru, destin înveșnicit în poezie”, organizat de Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu”.

În zilele de 16 şi 17 mai, manifestările dedicate lui Grigore Vieru au continuat la Iaşi.

AUTOR: Nina Dubovca, reporter stagiar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *