NASA a anunţat că o cometă rară va trece pe lângă planeta noastră şi va putea fi văzută cu binoclul chiar în noaptea dintre ani.

Cometa a fost descoperită în octombrie de misiunea NEOWISE a NASA, iar traiectoria acesteia va trece la o distanţă sigură de Pământ, întreptându-se către Soare. Poate fi văzută de acum până pe 14 ianuarie folosind doar binoclul.

Cometa, numită C/2016 U1 NEOWISE „are o şansă bună de a deveni vizibilă printr-un binoclu decent, deşi nu suntem siguri din cauza imprevizibilităţii luminozităţii cometelor”, a spus Paul Chodas, managerul NEOWISE, citat de portalul descopera.ro.

Cometa C/2016 U1 NEOWISE poate avea  nivelul +10 de magnitudine a luminozităţii această săptămână, şi săptămâna viitoare nivelul +6 (văzută cu ochiul liber). Magnitudinea se referă la gradul de luminozitate al unui obiect pe cer în timpul nopţii, cu cât numărul este mai mic, cu atât corpul este mai luminos. Spre exemplu, Venus are magnitudinea de -4,4 la luminozitate maximă, iar Luna are -12,7.

În ceea ce priveşte luminozitatea cometei, aceasta variază foarte mult şi este imprevizibilă pentru astronomi. Ceea ce se ştie însă, este că va putea fi văzută în următoarele două săptămâni. Cel mai bine va putea fi văzută în Emisfera Nordică, în partea de sud-est, chiar înainte de răsărit.

Proximitatea faţă de Soare o va face dificil de observat în a doua săptămână, de aceea, timpul optim este în prima săptămână din noul an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *