Inegalabila Maia Morgenstern – o actriță cu atitudine și vervă. De la simpla privire și articulație a cuvintelor rostite de marea actriță te trec fiorii, fiori de o imensă profunzime și franchețe.
Am stat de vorbă cu omul, femeia, mama, actrița și directoarea MAIA MORGENSTERN. O adevărată revelație și plăcere să vorbești cu un talent de o asemenea grandoare, dar în același timp atât de sinceră și simplă.
ISTORIA TEATRULUI EVREIESC DE STAT DIN BUCUREȘTI
Deși era obosită de pe drum, Maia Morgenstern a acceptat cu mare plăcere dialogul nostru. A povestit despre cea mai recentă reușită – festivalul internațional de teatru evreiesc. Timp de o săptămână, actrița Maia Morgenstern împreună cu colegii săi de breaslă au participat la organizarea și desfășurarea festivalului.
În sediul teatrului evreiesc de stat din București a fost lansat și Centrul de studiere a culturii și limbii idiș. O performanță de care se bucură și în același timp se laudă Maia Morgenstern. Întreabată cum reușește o actriță de asemenea calibru ca Maia Morgenstern să fie și manager la Teatrul Evreiesc de Stat din București, artista ne-a mărturisit că nu știe dacă este director bun, pentru că nu are studii de manager. Totuși, împreună cu echipa sa reușește facă lucruri mari pentru teatru.
REVENIREA LA CHIȘINĂU, O REVELAȚIE
Maia Morgestern a fost la Chișinău pentru prima oară când era copilă. Își aduce aminte cu greu cele mai frumoase locuri ale orașului. În schimb, când a trecut azi prin parcul central “Ștefan cel Mare” spune actrița parcă “a țâșnit o amintire plăcută, a țâșnit un licăr, a țâșnit un miros al ceea ce era pe timpuri din Chișinău”.
PUBLICUL DIN BASARABIA, UNUL INTELIGENT ȘI CRITIC
“Oamenii din Republica Moldova sunt sinceri și plini de DOR. Un dor de comunicare, de interacțiune vizuală și verbală cu tot ce înseamnă românism. Asta simt eu, de fiecare dată când revin la Chișinău. Am o deosebită plăcere să discut cu publicul de la Chișinău. Este un public destul de inteligent, plin de ambiție. Nu poți să-l duci de nas”, ne mai povestește actrița Maia Morgenstern. În același timp, artista spune că publicul de la noi se uită la jocul actoricesc de pe scenă cu un ochi critic.
MAIA MORGENSTERN – FEMEIA DE ZECE
Maia Morgenstern pare o actriţă din epoc. Ea poate interpreta concomitent şi separat toate rolurile şi partiturile tuturor instrumentelor. În plus are forţa unui dirijor de a lucra cu toate nuanţele şi sunetele. Are măreţia unei văpăi şi acel murmur al izvorului. Stăpâneşte cu mare delicatețe fluxul şi refluxul emoţiilor care exprimă și-i proiectează sufletul. Are o feminitate puternică şi plăpândă. Maia Morgenstern este în teatru şi film. În orice rol, atinge ţinta expresivităţii, ţinta persuasiunii. Este mereu de neînvins şi neobosită. Numele ei – MORGENSTERN – în traducere ar fi “Luceafărului de Dimineaţă” – a fost transformat într-un renume.
Maia Morgenstern s-a născut la București într-o familie de evrei. A studiat la Academia de Teatru și Film, apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București, la care astăzi este și directorul instituției. Printre rolurile notabile pe scena de teatru se numără Lola Lola din Îngerul albastru (Der Blaue Engel) sau Kathleen Hogan în Park Your Car in Harvard Yard. Ea este cunoscută publicului mai ales pentru rolurile din filmele: “Balanța”, “Cel mai iubit dintre pământeni”, “Patimile lui Hristos”.
Maia Morgenstern a fost căsătorită de două ori. Are trei copii: Tudor Aaron, Eva Lea Cabiria și Ana Isadora. Din anul 2010 este numită ambasador pentru Alianța Civilizațiilor în România.
Liviu Damian // radionunta.com