Pe parcursul lunii martie 2021, echipa Solidarity Fund PL în Moldova va prezenta o serie de istorii video a căror protagoniste sunt femeile din Abordarea LEADER în Republica Moldova – femei-manager în GAL-uri, femei care au lansat afaceri de la zero, femei care aduc schimbarea în localitățile lor.

Ne-am obișnuit să vedem în jurul nostru multe femei active, care și-au asumat un rol important în implementarea abordării LEADER – cel de manageri GAL. Le suntem recunoscători pentru entuziasmul și munca depusă zilnic pentru crearea legăturilor, susținerea localnicilor și motivarea comunităților  rurale.

Ecaterina Dombrovscaia, manager GAL„Gagauz Koraflari”, este una din femeile, care fac parte din implementarea LEADER în Republica Moldova. Muncește pentru a mobiliza oamenii să devină activi în procesul de dezvoltare a microregiunii și, împreună cu echipa GAL „Gagauz Koraflari”, obține rezultate vizibile precum renovarea havuzului din centrul localității Beșalma – cel mai mare havuz de pe teritoriul UTA Găgăuzia, care și-a reluat funcționarea după o pauză de 25 de ani.

„Activitatea Grupului de Acțiune Locală este foarte importantă și necesară pentru locuitorii din zona noastră. Oamenii pot să-și dezvolte afacerile, beneficiază de consultanță și au încredere în ziua de mâine, aleg să rămână acasă”, susține Ecaterina Dombrovscaia.

Grupul de Acțiune Locală „Gagauz Koraflari”, reunește peste 31.000 de oameni din localitățile Baurci, Beșalma, Chirsova, Ferapontievca, Gaidar și Tomai din UTA Găgăuzia și prin activitatea sa își propune renașterea culturii, creșterea calității vieții, promovarea valorilor tradiționale, dar și dezvoltarea turismului rural.

LEADER reprezintă instrumentul de dezvoltare economică locală, care încurajează locuitorii din zonele rurale să identifice nevoile locale și să valorifice potențialul și patrimoniul microregiunii. Abordarea LEADER în Republica Moldova se implementează din anul 2016.

Abordarea LEADER este implementată în Republica Moldova cu suportul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului, Rețeaua Națională LEADER în Republica Moldova, Uniunea Europeană, Polish Aid și USAID.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *