Promovează nu doar valorile creștine, dar și valori care perpetuează tradiții și autenticul. Vorbim despre preotul Adrian şi preoteasa Alina Postolachi de la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Rotunda, raionul Edineţ. Au înfiinţat Asociaţia Obştească „Aripi de Viaţă”, care are aproape un an şi jumătate de când a luat naştere. Şi-au propus astfel să ajute tinerii, copiii şi persoanele defavorizate din mediul rural ca să vadă lumea altfel: mai frumoasă, mai colorată și mai interesantă. 

Un proiect cu adevărat bun obţine neapărat şi finanţare. De aceasta, soţii Postolachi s-au convins când au depus la A.O. „Ajutorul creştin din Moldova” proiectul „Broderia tradiţie – Broderia, parte din viaţa modernă”, care a obţinut finanţare din partea unei organizații din Olanda.

Cu banii obţinuţi au făcut mai întâi reparaţie într-o cameră din incinta casei parohiale din curtea lăcaşului sfânt din sat, au procurat mobilier şi, cel mai important, o maşină performantă de brodat, adusă din Germania, cât şi alte lucruri necesare pentru dotarea atelierului.

Toate aceste achiziţii au fost făcute la începutul perioadei de pandemie, doar că nu au putut să organizeze şi instruirea a 12 fete şi femei din sat, care vor să deprindă arta brodatului, aşa cum presupun activităţile incluse în proiect. N-au rezistat tentaţiei şi împreună cu o doamnă din sat, meşter în domeniu, Olga Razlog, au dat viaţă atelierului. Primele lucrări se bucură deja de admiraţia publicului. Au muncit la ele zi şi noapte, păstrând evident şi distanţa socială. Rezultatul final – impresionează.

„În raionul Edineţ nu se mai găseşte un astfel de atelier. Maşina de brodat este atât de performantă că putem să brodăm foarte calitativ pe orice tip de stofă, inclusiv pe piele naturală.  Până acum am brodat cămăşi stilizate, ii, şorţi de bucătărie, mini geantă ecologică, tricou, tablou personalizat, geantă ecologică din in natural şi rucsac. Urmează să procurăm şi un aparat pentru brodarea chipiurilor”, povesteşte Alina Postolachi, preşedinta A.O. „Aripi de Viaţă”.

Preoteasa mai spune că din cauza pandemiei nu poate la moment să organizeze instruirea celor 12 persoane, care vor să deprindă arta brodatului, dar acest lucru se va întâmpla cât mai curând, de îndată ce va fi posibil. Maşina de brodat are atât de multe funcţii, iar procedeul – destul de migălos, că unui începător iar trebuie vreo trei luni să o mănuiască. E nevoie nu doar de cunoştinţe şi creativitate dibace, dar şi de multă răbdare.

Utilajul este conectat şi la un calculator, de pe care pot fi făcute comenzile, dar pe monitor sunt urmărite imagini video, pe care se văd acul, aţa, şi chiar cum iese broderia. Desenele, literele, logourile necesită mai întâi o prelucrare specială, crearea machetelor, iar aici, în ajutor vine tânărul Adrian Guţu, membru al asociaţiei.

„Dacă clientul doreşte o broderie personalizată, ne aduce desenul, doamna Alina mai adaugă careva elemente şi eu sunt cel care face etapa destul de importantă – creez desenul în format electronic. Nu e deloc uşor pentru mine, dar e mai mare plăcerea când maşina execută comanda şi când suntem cu toţii mulţumiţi de produsul final”, povesteşte Adrian Guţu.

Soţii Adrian şi Alina Postolachi îşi propun în perspectivă să dezvolte ideea cu mai multe maşini de cusut şi brodat, să creeze locuri noi de muncă. Totodată, lucrările stilizate vor bucura fiecare client, acestea fiind unicale, plăcute atât pentru corp cât şi pentru suflet.

Puteţi admira mai multe lucrări pe Facebook şi Instagram: https://www.facebook.com/binebrodat

https://www.instagram.com/binebrodat/

AUTOR: Andrei Bordian, stagiar, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *