Portalul Sputnik Moldova a afirmat în două editoriale publicate la 24 august și, respectiv, 26 august, că Statele Unite ale Americii ar construi obiective militare în Republica Moldova, în pofida statutului de neutralitate al țării noastre. Ministerul Apărării (MA) dezminte aceste afirmații, menționând că nici SUA, dar nici alte state nu construiesc și nici nu se pune în discuție posibilitatea construirii unor obiective militare în Republica Moldova, informează stopfals.md

În editorialul semnat de Alexandr Hrolenko și publicat la 24 august pe portalul Sputnik Moldova, cu titlul „Moldova este „ostaticul” prezenței militare americane în România”, se vorbește despre sistemul american de apărare antirachetă din localitatea Deveselu din România. Autorul afirmă că acesta „reprezintă o amenințare directă la adresa Rusiei, cu urmări negative previzibile pentru securitatea României și a vecinilor acesteia, inclusiv pentru Moldova”. Potrivit autorului, Republica Moldova și România ar fi „ostatece” ale „Pentagonului și NATO”, iar „Pentagonul construiește obiective militare în apropierea satului Bulboaca, aflat în apropiere de Bender și Tiraspol”.

Același autor reia subiectul într-un editorial publicat două zile mai târziu, în ajunul vizitei la Chișinău, dar și la Kiev și Minsk, a consilierului de atunci al Preşedintelui SUA pentru securitate naţională, John Bolton. El critică relațiile Republicii Moldova cu NATO. „Pentagonul construiește obiective militare pe teritoriul Republicii Moldova, distrugând de-facto statutul de neutralitate al statului”, susține editorialistul Hrolenko.

Aleksandr Hrolenko este citat frecvent de filialele Sputnik din spațiul ex-sovietic, fiind prezentat ca „expert militar”. Hrolenko este autorul a trei editoriale publicate de Sputnik Moldova, începând cu luna mai 2019, toate fiind despre scutul american antirachetă din România și „amenințările” acestuia pentru regiune.

Ministerul Apărării răspunde

Statele Unite nu construiesc obiective militare la Centrul de instruire al Armatei Naționale”, răspunde Ministerul Apărării la întrebarea reporterului StopFals, adăugând că nici alte state nu fac acest lucru. „Nu s-a discutat și nu se intenționează construcția unor obiective militare străine pe teritoriul Republicii Moldova”, se mai spune în comentariul MA.

În același timp, ministerul afirmă că Armata Națională primește suport de la mai multe state partenere și organizații internaționale în vederea protecției populației prin sporirea securității depozitelor militare. Iar cooperarea militară cu SUA „se rezumă la dezvoltarea relațiilor de cooperare și la acordarea suportului în reformarea sectorului de apărare a țării și de răspuns la situații de criză”.

Mass-media pro-ruse: SUA și Occidentul „atacă” periodic Republica Moldova

Sputnik Moldova face parte din Agenția Internațională de Presă și Radio cu filiale multimedia în multe țări. Politica editorială a acestei agenții este conformă cu linia politică a Kremlinului. Aceasta însă nu este singura instituție de presă care transmite periodic mesaje în care afirmă că Occidentul ar comporta anumite amenințări la securitatea Republicii Moldova și a celei din regiune. În luna aprilie portalul Bloknot-Moldova.md, parte a holdingului media rusesc „Rus-media grup” „constata”, că în Republica Moldova și în Ucraina s-ar produce și s-ar face experimente cu arme biologice, scopul final fiind de a le lansa împotriva Rusiei. Afirmațiile au fost negate atât de autorități, cât și de Centrul științific-tehnologic din Ucraina (STCU), vizat în materialul respectiv.

Două luni mai târziu, portalul Vedomosti.md susținea că Statele Unite ale Americii lucrează asupra unui plan care ar urmări provocarea unei „lovituri” în regiunea transnistreană cu scopul de a afecta imaginea Federației Ruse.

Niciuna dintre afirmațiile instituțiilor respective de presă nu au fost confirmate oficial, sau probate de către autori, acestea fiind speculații cu scop de manipulare.

AUTOR: Cornel Ciobanu, stopfals.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *