Zeci de femei, specialiști în sănătate, asistenți sociali, dar și reprezentanți oficiali, au lansat astăzi Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin 2019. Evenimentul a fost organizat în incinta Centrului de Sănătate din s. Măgdăcești, având scopul de a informa femeile din localitate despre cancerul de col uterin și a combate miturile asociate acestei maladii.

Cancerul de col uterin este una din maladiile la femei, care poate fi prevenită ușor prin vaccinare contra Virusului Pappilomei Umane (HPV) în adolescență și screeningul colului uterin (Testul Papanicolau), o dată la 3 ani, în perioada 25-61 de ani. Acest test este gratuit în Moldova la medicul de familie.

Este o tragedie astăzi, să avem femei care mor din cauza unei maladii, care poate fi prevenită cu ușurință. Îndemn toate femeile să meargă la medic, să facă testul Papanicolau și să se asigure că sunt sănătoase. La fel, toate mămicile să vaccineze fetițele împotriva HPV, începând cu 10 ani, asigurându-le o imunitate puternică împotriva cancerului de col uterin pe viitor”, a menționat secretarul general de stat, Boris Gîlca.

“Studiul despre Cunoștințele, Atitudinile și Practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin”, lansat recent în Republica Moldova, arată că mai mult de jumătate din femeile cu vârsta de 25-61 de ani din țara noastră nu au făcut niciodată un test de screening al colului uterin. Cele mai multe femei nu fac testul din cauza fricii, a lipsei de timp sau necunoașterii unde să se adreseze.

UNFPA în Moldova susține asemenea campanii de informare la nivel local și discuții sincere cu femeile tocmai pentru a combate aceste percepții și atitudini. Facem un apel către toți partenerii, societatea civilă, comunitatea medicală, dar și bărbații și femeile, să se alăture luptei împotriva cancerului de col uterin, deoarece această maladie poate fi prevenită”, a spus Rita Columbia, Reprezentanta Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) în Moldova.

Atunci când vorbim despre prevenirea cancerului de col uterin, experiența internațională arată că programele de vaccinare și de screening cervical organizat sunt cele mai eficiente, astfel femeile reușesc să prevină acest tip de cancer sau să se trateze cu succes, dacă este cazul”, a menționat la rândul său Caroline Tissot, Directoarea Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

La eveniment au fost prezente și campioane pozitive, care au reușit să prevină cancerul de col uterin.   Natalia Popovici are patru copii și este din Dondușeni. Credeam că această maladie nu mă poate afecta, deoarece am avut patru nașteri, îmi era rușine să mă adresez la medic. Când am făcut testul, mi s-a depistat o leziune precanceroasă, pe care am tratat-o. Asta mi-a salvat viața”, spune femeia.

Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin este organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Biroul de Cooperare al Elveției (SDC) și ONG “Viața fără Cancer”.

Pe parcursul lunarului de prevenire a  Cancerului, autoritățile publice centrale și locale în comun cu instituțiile medico-sanitare,  instituțiile de învățământ  și partenerii de dezvoltare vor desfășura un șir de acțiuni de comunicare, informare și sensibilizare a populației  privind importanța  prevenirii, diagnosticului și tratamentului cancerului de col uterin.

În cadrul instituțiilor medico-sanitare, punctelor de trecere a frontierei, gărilor auto vor fi distribuite materiale informative despre screeningul  de col uterin și HPV, în cinematografe vor fi derulate spoturi video despre prevenirea cancerului de col uterin.

În cadrul întreprinderilor și fabricilor, unde preponderent lucrează femei, vor fi desfășurate seminare informative privind cancerul și măsurile de prevenire a acestuia. Totodată, lucrătorii medicali vor desfășura sesiuni informative pentru femeile și tinerii din mediu rural în cadrul bibliotecilor comunitare, Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor și Centrelor maternale.

Menționăm că, doar în anul 2018, circa 360 de femei au fost depistate cu cancer de col uterin, 160 au decedat de această maladie, iar peste 4000 sunt la evidența medicilor.

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *