Pe 11 iulie, Fundația YANA invită seniorii și copiii din Nicolae Bălcescu la expoziția de fotografie Generații, găzduită de Parohia Romano- Catolică „ Preasfânta Inimă а lui Isus” din Nicolae Bălcescu. Expoziția prezintă o colecție de momente surprinse la Centrul de Zi Casa YANA din Nicolae Bălcescu, județul Bacău, unde seniorii sunt voluntari pentru copiii din comunitate, împărtășindu-le experiența și pasiunile lor prin ateliere și cluburi intergeneraționale. Astfel de expoziții au loc simulan în alte 14 localități, unde proiectele intergeneraționale din anul școlar 2020-2021 au implicat 172 de seniori în beneficiul a 623 de copii, cu susținerea Fundației Regale Margareta a României.

Evenimentul din curtea bisericii catolice din Nicolae Bălcescu, ce are loc cu participarea seniorilor voluntari, debutează la ora 11:30 și include un program artistic oferit de copiii centrului de zi.

Expoziția Generații face parte dintr-o campanie mai amplă care promovează colaborarea intergenerațională și îmbătrânirea activă prin voluntariat. Prin fotografiile realizate în cadrul proiectelor susținute de Fundația Regală Margareta a României este ilustrată diversitatea și complementaritatea relațiilor dintre cei tineri și cei în vârstă, precum și importanța și rolul pe care fiecare generație îl are în crearea unei societății sustenabile.

Expoziția Generații va avea loc simultan și în alte 14 localități din țară, acolo unde copiii și seniorii participă la activități intergeneraționale, în scopul susținerii școlare, dar și al dezvoltării vocaționale sau personale, prin finanțarea programului național „Centrele Generații”. Imaginile, emoțiile și relațiile intergeneraționale au fost surprinse în cadrul centrelor de zi de tip școală după școală din comunitate de către doi fotografi pasionați de bine – Ana Călin și Franco Godini.

Rezultatele unui studiu național realizat de Fundația Regală Margareta a României relevă faptul că aproape jumătate dintre vârstnicii din România se confruntă cu un acut sentiment de inutilitate în urma retragerii din activitatea profesională. În același timp, rata abandonului școlar este foarte crescută în rândul copiilor care provin din medii defavorizate. Ca o soluție la aceste două probleme, Fundația a dezvoltat o metodologie intergenerațională bazată pe colaborarea între generații, pe schimbul reciproc de valori și experiențe, pe nevoia tinerilor și a copiilor de modele pozitive și pe dorința seniorilor de a se menține activi în comunitate. Metoda intergenerațională presupune implicarea seniorilor în activități de remediere școlară, cluburi și ateliere educaționale, cercuri vocaționale și sesiuni de dezvoltare personală sau consiliere, în beneficiul copiilor din familii nevoiașe care frecventează centrele sociale de tip școală după școală. Începând cu 2015, metoda intergenerațională a fost implementată în 31 de centre de zi de tip școală după școală, iar peste 650 de seniori au redevenit activi prin voluntariat pentru mai mult de 2000 de copii de școală primară și gimnazială.

În anul școlar 2020-2021, activitățile intergeneraționale s-au desfășurat atât în cadrul centrului, cât și în mediul online. Fundația Regală Margareta a României, împreună cu Hochland România, Raiffeisen Bank, Metropolitan Life șicu implicarea Federației Fundațiilor Comunitare din România (FFCR) au sprijinit programul Generații în 15 centre sociale de zi din țară, unde 172  de seniori au activat ca voluntari pentru 623 copii și au desfășurat 1210 sesiuni intergeneraționale. Prin metoda intergenerațională, copiii și-au îmbunătățit rezultatele școlare, au câștigat noi abilități vocaționale sau sociale, dar și noi prieteni, iar voluntarii vârstnici și-au recăpătat sentimenul valorii și starea de bine.

De asemenea, în perioada decembrie 2020 – aprilie 2021, seniori remarcabili în diverse domenii au susținut ateliere online pentru copiii din Centrele Generații și au pus în lumină valoarea pe care transferul de cunoștințe și experiență între generații o aduc societății. Personalități precum exploratoarea Uca Marinescu, actorii Cristina Deleanu și Eugen Cristea, artistul plastic Ileana Dana Marinescu, doctorul Radu Dop, cercetătorul Dan Farcaș, interpretul Tiberiu Ceia, compozitorul Horia Moculescu și solistul Gabriel Cotabiță, au dezvăluit copiilor secretele unor profesii interesante, dar și provocările și privilegiile asumate.

Centrele Generații în anul școlar 2020-2021

 1. Centrul Comunitar Generații București, sector 6, Fundația Regală Margareta a României
 2. Centrul „Casa YANA”, Fundația YANA – Nicolae Bălcescu, jud. Bacău
 3. Centrul de zi „Creștem Împreună”, Asociația Salvați Copiii filiala Argeș – Pitești, jud. Argeș
 4. Centrul de zi „Next Generation”, Asociația Samarineni în Comunitate – Mărculești, jud. Ialomița
 5. Centrul de zi „Întotdeauna învingători”, Asociația Părinților ,,Florian Cristescu”- Turnu Măgurele, jud. Teleorman
 6. Centrul de zi pentru copii Cenade, Asociația Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj – Cenade, jud. Alba
 7. Centrul de zi „Diaconia”, Asociația Diaconia Ajutor Internațional – Brașov, jud. Brașov
 8. Centrul de zi „Casa Maria II”, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Reghin, jud. Mureș
 9. Centrul de zi „Sf. Serafim de Sarov”, Asociația Filiala Filantropia Ortodoxă Războieni-Cetate – Războinei, jud. Alba
 10. Centrul de zi „Buckner”, Fundația Buckner – Târnăveni, jud. Mureș
 11. Centrul de zi „Micii Inocenti”, Fundația Inocenți – Bistrița, jud. Bistrița Năsăud
 12. Centrul de zi „Oaza Copiilor, Asociația Oaza Arad – Arad, jud. Arad
 13. Centrului de zi „Stern der Hoffnung”, Asociația Stern der Hoffnung România – Buziaș/Timișoara, jud. Timiș
 14. Centrul de zi pentru copii „Cernat”, Fundația Creștină Diakonia – Cernat, jud. Covasna
 15. Centrul de zi pentru copii „Sfântul Spiridon”, Asociația Multifuncțională Filantropică Sfântul Spiridon – Galați

***

Despre Fundaţia Regală Margareta a României

Fundația Regală Margareta a României este una din organizațiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societății civile prin programe sociale și educaționale. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundația sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații Mai multe detalii despre programele Fundaţiei sunt disponibile pe www.frmr.ro.

Despre Fundația YANA

Fundaţia YANA este o organizaţie neguvernamentală, apolitică și independentă, ce are scopul de a crea şi implementa proiecte de sprijinire a familiei, a persoanelor singure, a copiilor şi a altor categorii sociale aflate în situaţii de vulnerabilitate.

Fundația YANA derulează proiecte adresate familiilor, vârstnicilor, copiilor şi tinerilor din judeţul Bacău, comuna Nicolae Bălcescu, fără a se limita la această arie în privinţa acordării de asistenţă. Fundația din România este o reprezentanță a YANA Charitable Foundation, cu sediul în Principatul Liechtenstein.

Despre Parohia Romano – Catolică „Preasfânta Inimă a lui Isus” Nicolae Bălcescu

Comunitatea Nicolae Bălcescu este de dată relativ recentă, şi anume, anul 1922, luna decembrie, ziua 21-22, când, în curtea boierului Dumitru Condopol de la Valea Seacă, locuitori din acest sat, împreună cu părintele Petru Neumann şi administraţia moşiei boiereşti au pus în discuţie înfiinţarea satului nou, care avea să primească numele de Ferdinand. Era necesar acest lucru din cauza terenurilor în pantă pe care era aşezat satul Valea Seacă şi care, în anotimpurile cu ploi abundente, alunecau ducând cu sine case şi grădini, schimbând configuraţia terenului.

Construirea actualei biserici a început în mai 1969, cu includerea în perimetrul ei a temeliilor începute de părintele Cotolevici, şi a fost consacrată în anul 1978 de către unicul episcop romano-catolic recunoscut atunci în ţară, Preasfinţitul Jakab Antal, episcop de Alba Iulia, păstrând patronul vechii biserici, Inima Preasfântă a lui Isus. Biserica măsoară 53 m. lungime, 23 m. lăţime, 16,80 m. înălţime interioară şi 52 m. la vârful crucii turnului.

REDACTARE ŞI ADAPTARE: Olivia Botnaru, stagiară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *