„Acesta e marele merit a lui Nicolae Costin : i-a restituit Republicii Moldova Chișinăul, care nu-i mai aparținea. Datorită lui, Transnistria s-a întâmplat dincolo de Nistru, și nu aici, în inima republicii noastre”  (Nicolae DABIJA, poet, academician)

Începând cu data de 7 aprilie 2021, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova este deschisă expoziția de documente „NICOLAE COSTIN – fruntaș al Mișcării Naționale din Basarabia. 85 ani de la naștere”Scopul acestei expoziții este de a  propaga adevărulistoric despre înaintașii renașterii naționale, despre unul dintre fondatorii și liderii Mișcării de Renaștere Națională, primul primar democrat după 1989 – NICOLAE COSTIN.

În expoziție sunt expuse circa 45 de documente: enciclopedii, ediții pediodice, materialele Secției de ideologie a CC al PC RCCM oferite de către Arhiva Națională a Republicii Moldova, fotografii ș.a.

Expoziția poate fi vizitată începând cu 7 aprilie  pânâ la 7 mai 2021, spațiul expozițional, etajul 2, bloc central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”), cu respectarea măsurilor şi normelor de protecţie contra COVID-19.

Nicolae COSTIN (1936-1995), istoric, profesor universitar, personalitate distinsă a vieţii politice din Republica Moldova s-a născut la 7 aprilie 1936, la Peciște, județul Orhei. A decedat la 16 februarie 1995, la Chișinău. După absolvirea școlii primare din satul natal, a urmat cursurile Școlii Pedagogice din orașul Orhei (1952-1956), ulterior Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova (1960-1965). Activitatea profesională și-a început-o în calitate de pedagog la școala din comuna Peciște (1958-1960). A fost conferențiar universitar la Catedra de politologie a Institutului Pedagogic „Alecu Russo” din Bălți (1965-1974). În paralel, urmează cursuri de doctorat la Specialitatea politologie, Universitatea „Mihail V. Lomonosov” din Moscova (1970-1973). A activat în calitate de profesor doctor docent la Universitatea de Stat din Moldova (1974-1990). Deputat în primul Parlament ales democratic (1990-1994) al Republicii Moldova.

În anul 1990 este ales președinte al Consiliului orășenesc Chișinău, apoi primar general al municipiului Chișinău (1990-1994), răstimp în care s-a manifestat drept lider al Mișcării de Eli-berare Națională. A fost coautor al Declarației de Independență a Republicii Moldova (27 august 1991). De numele său este legată schimbarea la faţă a Chişinăului sovietic. A susţinut revenirea la limba română și alfabetul latin, la tradiţiile naţionale în învăţământ și cultură. A contribuit, împreună cu ministerele din Republica Moldova, la deschiderea Liceelor Româno-Englez „Mircea Eliade”, Româno-Francez „Gheorghe Asachi”, Româno-Italian „Dante Alighieri” și Român-German „Mihail Kogălniceanu”, precum și a bibliotecilor, inclusiv de carte românească „Onisifor Ghibu” și „Transilvania”. A participat la elaborarea legii cu privire la limba de stat. Lui i se datorează, reînvierea datinilor legate de sărbătorile creștine: Crăciunul, Paștele, Duminica Mare, Hramul, redeschiderea bisericilor din Chişinău, inclusiv a Catedralei „Naşterea Domnului”. Au fost instalate și dezvelite noi busturi ale clasicilor literaturii române pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. A contribuit la readucerea limbii române în administraţia locală. A reușit să ducă statuia lui Lenin din centrul capitalei și să readucă la locul iniţial de amplasare monumentul restaurat al lui Ștefan cel Mare.

Este considerat primul primar al municipiului Chișinău care a promovat mai multe reorme în dezvoltarea capitalei. La propunerea sa, străzile municipiului Chișinău au primit nume cu caracter național. A stabilit legături de colaborare cu principalele orașe din România, Grecia, Turcia, Ucraina, SUA. A reînfiinţat funcţiie de prefect şi primar, precum și a reintrodus denumirile de comună, judeţ, municipiu, sector.

Primarului Costin i-a aparţinut ideea de a include, pentru echilibru demografic, satele din împrejurimile Chișinăului în componența municipiului. A fost copreședinte al Fundației „Mihai Viteazul” și președinte al Societății Politologilor din Republica Moldova; membru fondator și președinte al Executivului Frontului Popular din Moldova. Autor a 35 de publicații științifice în domeniul sociologiei satului. Cetăţean de onoare al orașului Botoșani; câte o stradă din Iaşi și Chișinău îi poartă numele. Pe casa unde a locuit Nicolae Costin a fost instalată o placă comemorativă.

Portalul nostru radionunta.com este partener media al evenimentului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *