Experții FMI au menționat că economia Republicii Moldova își revine după recesiunea din anul trecut, însă sursele de creștere economică au demonstrat pînă acum o dinamică redusă.

Acest fapt se relevă în comunicatul de presă difuzat în numele reprezentantului permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Armine Khachatryan, după bilanțul vizitei Misiunii Fondului în frunte cu Ivanna Vladkova-Hollar, care a activat la Chișinău în perioada 5-15 iulie, comunică NOI.md.

Analizînd situația curentă în economia Moldovei, experții FMI au menționat că, după contractarea activității economice cu 0,5 la sută în 2015, a urmat o expansiune slabă în primul trimestru al anului 2016, impulsionată de consumul din sectorul privat.

Experții au specificat că inflația în Moldova este în descreștere și se aşteaptă să rămînă la un nivel scăzut. Datorită prețurilor la import joase, deficitul contului curent se reduce, dar se așteaptă o ajustare treptată la nivelul său pe termen mediu, pe măsură ce se va restabili ritmul creșterii și se va accelera implementarea reformelor.

Potrivit reprezentanților FMI, constrîngerile de finanțare țin atît de executarea bugetului de stat pentru anul 2016, cît și de creșterea în sectorul privat. În pofida reducerii cu 9,5 la sută a ratei de bază, începînd cu luna ianuarie, s-a înregistrat o stagnare în creșterea volumului de creditare.

Experții FMI au subliniat că restabilirea capacității sectorului bancar de a credita sectoarele producătoare ale economiei va necesita avansarea rapidă pe calea restabilirii bunei guvernări și asigurării încrederii în reformele economice, scrie noi.md

2 Responses

  1. RM ISI REVINE DEOARECE HOTII MILIARDULUI AU FOST INCHISI SI INLATURATI DIN FUNCTIILE DECIZIONALE DIN STAT, DE OARECE A FOST CURATAT APARATUL BIROCRATIC DE CORUPTI, DE FAPT INCA SE FACE, IAR GUVERNAREA SE BAZEAZA PE REFORME ȘI REZULTATE, NU PE VORBE GOALE.

  2. Nu poti sa evoluezi ne avand bani in vistierie. Daca s-au furat banii, cresterea economica s-a oprit. Poate imprumut de la FMI ar aduce ceva profit Moldovei, dar sa vedem daca o sa-l semneze inca, desi sansele sunt mari, exista posibilitatea sa apara ceva force-majeur-uri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *