Sângele este cel mai prețios dar pe care oricine îl poate oferi unei alte persoane – darul vieții. O decizie de donare a sângelui poate salva până la trei vieți, deoarece acele 450 de ml de sânge sunt separate în componentele sale – celule roșii, trombocite și plasmă – care ulterior pot fi utilizate individual pentru pacienții cu afecțiuni specifice.

Experiența Victoriei Morozov de donator de sânge a început cam prin anul 2008, atunci când mama unei prietene necesita transfuzie de sânge în timpul unei intervenții chirurgicale, pentru care a solicitat ajutorul mai multor persoane. În Republica Moldova deseori când cineva necesită o transfuzie de sânge instituția medicală solicită confirmarea unui anumit număr de persoane care să fi donat sânge pentru pacientul/a respectiv/ă. Evident că nu ar exista o asemenea necesitate dacă ar fi suficient sânge pentru bolnavi, de aceea spitalele recurg la asemenea metode. În loc să se lucreze mai mult la promovarea și informarea referitor la beneficiile și importanța donării de sânge, pacienții sunt impuși să-și găsească singuri donatori, pentru că în sine, spitalizarea în Moldova nu este deja o dramă.

foto: victoriamorozov.com

Experiența din 2008 a marcat-o foarte mult pe Victoria. Până atunci, nici acasă, nici la școală și nici la facultate nu auzise despre posibilitatea de a dona sânge, nu i s-a vorbit vreodată despre impactul pe care poate să-l creeze o simplă donație de sânge. Informându-se mai amănunțit asupra acestui subiect, Victoria a devenit un donator regulat. Până în prezent a reușit să doneze peste 20 de ori, atât în Republica Moldova, cât și în SUA.

Întreaga poveste despre cum Victoria Morozov s-a transformat într-un donator de sânge disciplinat, găsiţi pe blogul ei personal: victoriamorozov.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *