Refuzul grecilor de a se întoarce la masa “capitaliștilor-teroriști”, prin votul pe care l-au dat referendumul de duminică,  a fost sărbătorit cu dans și voie bună în vechea Eladă.  Democrația populistă a lui Alexis Tsipras, îmbibată de populism feroce și stropită din plin cu infierare proletară, le-a oferit grecilor, pentru o seară, un panaceu pentru orgoliul rănit. Medicamentul marca Tsipras le-a promis o Grecie mândră și orgolioasă. Și cam atât!

Nici vorbă de prosperitate sau un trai mai bun cel puțin pentru generațiile viitoare.  Medicamentul își face pană acum treaba de minune. Grecii sunt mândri că din genunchi au reușit  să le mai tragă un șut în fund europenilor. Și le-a ieșit, chiar dacă mâna a rămas întinsă. Niciun grec cu care am conversat nu mi-a suflat o vorbă despre ieșirea din Uniune.  Toți mi-au povestit despre bogații de europeni care refuză să-i mai primească la masă chiar dacă, vezi tu Zorba, nu vor să achite nota. Așa ceva pur și simplu în Grecia a devenit de neconceput. Locul care a născut printre măslini ideea de democrație vrea să stea la masa europenilor, vrea să consume și să se veselească, însă banii să-i scoată alții din portofel.  Că așa vor zeii, deși nimeni nu i-a întrebat!

ÎN SPATELE MĂȘTII

Europenii s-au supărat însă și au lovit chiar în mândria grecilor. În singurul domeniu care, în ciuda tuturor celor 6 falimente, a adus faima supușilor lui Zeus: turismul! Speriați de cozile de bancomate și de magazinele goale, germanii și prietenii lor europeni au hotărât să își anuleze rezervările. Stațiuni întregi din Grecia sunt acum mai mult pusti. Nici urmă de veselie! Zeci de mici afaceri – de la taverne la magazine de tot felul – au obloanele trase. Când turiștii nu sunt, nici zeii nu-i ajută pe greci. Ce-i drept, situația în realitate e cu totul diferită.  Nu sunt nici cozi la bancomate, iar magazinele – cele care au mai rămas în picioare –își așteaptă clienții. Iar aproape toată lumea te întâmpină cu zâmbetul pe buze. Proprietarilor nu le pasă nici de Tsipras, nici de Merkel și cu atât mai puțin de lungile și nesfârșitele negocieri de la Bruxelles. Sau mai bine spus, nu le păsa.

O INSULĂ DOR PENTRU… ROMÂNI ȘI MOLDOVENI

Acum, cu hotelurile goale parcă le cam lipsesc capitaliștii europeni, deși, fie vorba între noi, nu de ei li se face dor, ci de miile de euro cheltuite în sejururile în Grecia. Singurii turiști pe care i-am găsit pe insula Corfu – românii și moldovenii – se bucură de o vacanță perfectă: au riscat să vină în Grecia și au câștigat. Mâncarea e bună și ceva mai ieftină, prețurile la cazări au început să scadă iar Mythos-ul mai rece ca oricând. Unde mai punem că în ultimele 3 zile guvernul Tsipras a făcut cinste cu taxa de autostradă! Nu-i deloc rău să ajungi turist în Grecia măcinată de proteste – așa cum arată Elada la televiziunile din Europa.

DRAMA E UN DANS MAI TRIST

…sau cel puțin un spectacol mereu gratuit pentru că mândria îi oprește pe greci să scoată banii la final. Nici nu vor și nici nu mai au de unde. Totul s-a dus la petrecerile din ultimii zeci de ani – gratuități, sinecuri, pensionări anticipate. Excepții de la excepții. Acum, grecii și Grecia joacă în singura piesă care îi lasă spectatori pe europeni: dictatura poporului. Cât timp europenii nu vor lovi turismul, zeii vor rămâne de partea Greciei. Și, cel puțin deocamdată, nimeni nu are un motiv să nu își petreacă un sejur perfect oriunde în insule! Aici, Zorba încă dansează!

AUTOR: Marius Popa, jurnalist TVR, corespondență pentru radionunta.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *