Vocile de aur ale corului de tineret “CANTEMUS” au răsunat la cele mai prestigioase trei concursuri internaţionale, care s-au desfăşurat recent în Italia, Spania şi Franţa. Şi de această dată, tinerii de la “CANTEMUS” au demonstrat că sunt cei mai buni şi au revenit acasă cu premii de valoare.
Primul concurs la care a participat corul a fost Concursul Internaţional Coral “Seghizzi Gorizia” din Italia. Astfel, “CANTEMUS” a obţinut premiul întâi la categoriile Muzica Romantică și Muzica Modernă, premiul trei la categoriile Muzică Jazz, Folk și program obligatoriu. De asemenea, s-a ales cu premiile speciale pentru cel mai bun program contemporan, cele mai bune costume, pentru cel mai mare punctaj în toate categoriile (semifinală și finala). Este vorba despre 7 medalii de aur.
La competiţia “Grand Prix Seghizzi” corul “CANTEMUS” a obţinut premiul doi. Spectacolele concertistice s-au desfăşurat în orașe Susegana și Coseano. Concursul “SEGHIZZI” este unul dintre cel mai complicat, riguros și prestigios din întreaga lume. Să fii laureat al acestui concurs este o victorie mare și pentru “CANTEMUS” și pentru Republica Moldova, a mărturisit, în exclusivitate, pentru radionunta.com, dirijorul corului “CANTEMUS”, Denis Ceausov.
După această victorie fulminantă, tinerii de la “CANTEMUS” au mers la Simpozionul Mondial de Muzică Corală, care s-a desfăşurat la Barcelona, Spania. Acolo, membrii corului au susţinut concerte în sala “Caixa Forum” și în sala “Pau Casals” şi în “Auditorium de Barcelona” (una dintre cele mai prestigioase săli). De remarcat faptul că, sala era arhiplină, iar cea mai mare fericire pentru dirijor şi reprezentanţii corului “CANTEMUS” a fost că la finele concertului, prestaţia lor a fost apreciată cu aplauze şi publicul s-a ridicat în picioare. Mai mult decât atât, organizatorii a înmânat corului “CANTEMUS” oficial titlu de ambasador al Federaţiei Internaţionale de Muzică Corală. Un lucru ce rar se mai întâmplă, ne mai povesteşte Denis Ceausov, dirijorul corului. 
De asemenea, Denis Ceausov – prin abilitatea lui şi iscusinţa unui dirijor de mare valoare – a susţinut un masterclass cu  partitura “Clopote Astrale” semnată de T. Zgureanu, pentru participanţii simpozionului. Denis a fost “profesor” împreună cu alţi doi dirijori de marcă din Canada și Norvegia.
Ultimul popas în “periplul” muzical al corului “CANTEMUS” a fost Festivalul Internaţional Coral de Aveyron, Franţa. Tinerii au susţinut patru concerte solo în 2 părţi, în orasele Salles Courbaties, St. Affrique, Saint Rome de Tarn, Le Vibal. Şi de această dată vocile suave şi pline de vibraţii incadescente au făcut ca publicul spectator să rămână IMPRESIONAT şi au avut prestaţii la BIS. O adevărată recunoaştere pentru munca şi perseverenţa celor de la “CANTEMUS”.
Arta şi şcoala coralădin Republica Moldova a fost reprezentată la cel mai înalt nivel. Pentru prima oară, ţara noastră a fost acceptată și invitată la așa proiecte grandioase, de talie mondială şi de un înalt prestigiu. Corul “CANTEMUS” a demonstrat încă o dată că dorinţa, abnegaţie şi talentul sunt elementele de bază ale succesului. Iar prin asemenea rezultate de excepţie Republica Moldova reuşeşte să devină o emblemă în arealul cultural naţional şi internaţional.
radionunta.com dintotdeauna a susţinut corul “CANTEMUS” şi o va face de acum încolo cu aceeaşi dăruire. Mult succes.
AUTOR: Liviu Damian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *