Episcopul Ioan al Sorocii, vicar al Mitropoliei Moldovei consideră că Postul Paștelui oferă o preocupare sporită pentru lupta împotriva patimilor și păcatelor, iar pentru creștinii ortodocși biserica nu înseamnă ziduri și icoane, ci credință și viață. Totuși prin ce se deosebește acest post de celelate, cum se descurcă biserica în condițiile restricțiilor impuse în societate și ce atitudine au tinerii față de Biserică aflăm din discuția cu Episcopul Ioan.

M9: Părinte, ce înseamnă pentru creștini postul Paștelui?
Episcopul Ioan al Sorocii: Perioada Postului Paștelui sau a Postului cel Mare este o perioadă oferită tuturor de Biserică pentru preocuparea mai intensă și mai sporită a luptei duhovnicești cu patimile și păcatele, prin înfrânarea trupului de la bucate și a sufletului de la rele.
M9: Prin ce se deosebește acest post de celelalte?
Episcopul Ioan al Sorocii: Acest post este cel mai lung și mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe, și a fost rânduit ca un mijloc de pregătire sufletească a credincioșilor pentru întâmpinarea cu vrednicie a Praznicului Învierii Domnului.
M9: De ce acest post se numește „cel Mare”? Doar din cauza faptului că este cel mai lung?
Episcopul Ioan al Sorocii: Și datorită duratei lungi, dar și a asprimii este numit Mare sau Postul prin excelență. El ne amintește și de postul de 40 de zile ținut de Mântuitorul înainte de începerea activității Sale mesianice, de unde i s-a dat și numele de Păresimi sau Patruzecime.
M9: Ce importanţă are Spovedania în Postul Mare?
Episcopul Ioan al Sorocii: Are o importanță foarte deosebită, deoarece mărturisirea nu este altceva decât izbăvirea de păcatele săvârșite și întoarcerea la Dumnezeu – începutul urcușului duhovnicesc spre Hristos și mântuirea sufletească. Nu este de ajuns doar să facem o simplă rostire din gură a păcatelor și gândurilor păcătoase, ci trebuie să ne curățim inima și să ne îndreptăm viața prin fapte bune.

M9: În condițiile epidemiologice care sunt astăzi, organismul are nevoie de o diversificare de alimente pentru întărirea imunității, ce sfat le dați oamenilor care nu pot să se abțină de la mâncăruri sau nu li se recomandă să țină post?
Episcopul Ioan al Sorocii: Postul nu este dat pentru omorâre, ci spre curățire și unire cu Dumnezeu. Toate câte le facem în post ca și nevoință trebuie să le facem cu multă dragoste, sinceritate și smerenie, atât față de Dumnezeu, cât și față de aproapele. Dacă unele categorii de credincioși sunt scutite din anumite motive binecuvântate de postul alimentar, atunci rugăciunea, pocăința și faptele bune rămân valabile pentru toți.
M9: Mulţi creştini de la noi obișnuiesc să postească doar o săptămână înainte de împărtăşanie. Cât de corectă este această practică şi cât de des ar trebui să ne împărtăşim în post?
Episcopul Ioan al Sorocii: Ar fi bine ca fiecare credincios care participă regulat la slujbele Bisericii, care postește și nu are păcate mari care să-l oprească de la Sfânta Împărtășanie, să se împărtășească în fiecare duminică a Postului sau măcar de 2 ori în toată perioada postului.
M9: Este Biserica astăzi expusă unui risc, ținând cont de restricțiile din țară?
Episcopul Ioan al Sorocii: Biserica nu înseamnă ziduri și icoane, ci credință și viață. Dincolo de toate prin câte trecem de mai bine de un an încoace, aceste încercări, boala nemiloasă care s-a abătut asupra întregii lumi ne dau posibilitatea de a ne apropia mai mult de Dumnezeu, prin pocăință, rugăciune, virtuți și fapte bune.

M9: Cum luptă biserica împotriva acestui virus nemilos?
Episcopul Ioan al Sorocii: Biserica recomandă în această perioadă exercițiul mai accentuat al postului și al rugăciunii cu pocăința sinceră, urmată de împărtășirea cu Sfintele Taine ale lui Hristos. De asemenea, important este ca pe lângă acestea să-i slujim și pe cei de lângă noi, prin manifestarea concretă a purtării de grijă și protejării sănătății lor. Totodată, respectând cu strictețe regulile date cu privire la această situație de către autoritățile civile și sanitare, înalță permanent rugăciuni pentru cei bolnavi şi încercaţi astăzi de acest virus, pentru personalul medical din țara noastră, aflat în slujirea aproapelui în această perioadă, dar și pentru cei care au trecut la Domnul din cauza epidemiei de COVID-19.
M9: Spre ce tinde comunitatea religioasă de astăzi: să îi atragă pe oameni către Biserică sau să meargă Biserica înspre oameni?
Episcopul Ioan al Sorocii: Biserica noastră Ortodoxă dintotdeauna ca o mamă iubitoare de fii își arată dragostea și purtarea de grijă față toți în mod egal, și dorește să fie aproape atât de cei înstrăinați de Ea, cât și de cei aflați în suferință, ajutându-i spiritual și material, în aceste timpuri care devin din ce în ce mai grele și mai provocatoare pentru toți.
M9: Au tinerii de astăzi această chemare duhovnicească către biserică? Din experiența dvs, spuneți-ne dacă tinerii vin la biserică, țin post sau totuși sunt departe de biserică și de Hristos?
Episcopul Ioan al Sorocii: Nu de puține ori drumul tinerilor spre Biserică este lung și anevoios, însă cei care se implică și îl parcurg primesc în suflet o deosebită bucurie și satisfacție. Avem și astăzi tineri activi și conștiincioși care își îndeplinesc datoria de creștini misionari la modul lui Hristos. Fiecare din cei pe care i-am cunoscut, fiind implicați în viața și misiunea socială a Bisericii, face eforturi destul de mari și aceasta se datorează faptului că ei își doresc din tot sufletul să ajute pe cei aflați în nevoi și lipsuri, și mulți dintre ei cunoscând situațiile cu adevărat la fața locului, conștientizează cât de mare este nevoia de a face bine astăzi, într-o lume care uită de tot ce înseamnă binele, uită să își ajute aproapele și de multe ori și pe noi înșine și nu mai avem grijă nici de noi, nici de ceilalți din jurul nostru.

M9: Părinte, cum pot tinerii să se apropie de Dumnezeu în secolul XXI, în care mass-media, reţelele de socializare şi tot ce înseamnă tehnologie nu sunt tocmai de partea spiritualității?
Episcopul Ioan al Sorocii: Biserica propune tinerilor pe lângă viața liturgică o gamă de activități prin care se urmărește o revigorare a ceea ce înseamnă spiritualitate atât în rândul tinerilor, cât și al credincioșilor, latura socială, vie și mărturisitoare.
M9: Poate Biserica să aducă un plus de sinceritate și educație în rândul tinerilor? Cum poate să facă acest lucru?
Episcopul Ioan al Sorocii: Biserica încurajează și se preocupă cu timp și fără timp la educarea și formarea tinerei generații, susținându-i să fie în aceste zile ale durerii cât mai sinceri și deschiși față de cei care au nevoie, și să nu uite un singur lucru, că în cei pe care-i ajută și cărora le oferă o speranță pentru ziua de mâine se află Hristos și slujindu-i pe aceștia Îl slujesc pe El, și El este Cel care le va răsplăti tuturor pentru jertfa și implicarea lor.
M9: Vă rugăm să le dați un sfat de întărire duhovnicească creștinilor și inclusiv tinerilor, acum la începutul postului Mare.
Episcopul Ioan al Sorocii: Să batem la poarta Cerului prin rugăciune, să postim după putință, să facem milostenie cu cei săraci, să îi învățăm și să-i schimbăm pe cei de lângă noi spre bine prin exemplul bun, faptele și dragostea noastră. Să ne ajute Domnul să ajungem cu pace, bucurie și deplin sănătoși la luminatul și slăvitul Praznic al Învierii!
AUTOR: Negora Ursu, stagiară