GEN Moldova, cu susținerea Friedrich Naumann Foundation, lansează apelul de mobilizare a tuturor actorilor, pentru a se implica la evoluția ecosistemului antreprenorial atât la nivel național, cât și local. Se va face primul pas spre realizarea acestui deziderat sâmbătă, 16 septembrie, în cadrul evenimentului Enable Entrepreneurial Ecosystem: Empoy your Creativity!
„Evenimentul va include o serie de activități organizate GEN Moldova și FNF, precum și cele realizare cu suportul altor parteneri. Dacă prima ediție a evenimentului s-a axat pe înțelegerea conceptelor legate de ecosistem și cartografierea anumitor regiuni din Moldova, cea din 2017 se va concentra pe modul de implicare a creativității în dezvoltarea ecosistemului antreprenorial”, explică Olesea Fortuna, președinte GEN Moldova, managerul proiectului.
Potrivit organizatorilor, evenimentul își propune să promoveze implicarea comunitară și colaborarea privind dezvoltarea ecosistemenlor antreprenoriale prin conștientizarea antreprenorială, evoluarea spiritului, a culturii și a educației antreprenoriale.
„Ne dorim să preluăm din experiența speakerilor din Marea Britanie, Belgia și Turcia, ca să reușim să definitivăm contextul și rolul actorilor ecosistemului antreprenorial din Moldova și evoluția acestuia prin abordarea de jos în sus (bottom up). Participanții vor explora apariția, evoluția și amploarea ecosistemelor antreprenoriale la nivel local și național”, continuă Vladimir Gîlcă, Coordonator de Proiecte pentru Republica Moldova a Fundației Friedrich Naumann.
În cadrul evenimentului, audiența va avea posibilitatea să descopere istoriile de succes din industriile creative din Republica Moldova, să evidențieze rolul diferitor actori în promovarea antreprenoriatului în localități. De aceea, antreprenorii, asociațiile și clusterele de profil, reprezentanții mass media, administrațiile publice locale sunt invitate să descopere cum pot implica tehnologiile informaționale, instrumentele creative pentru impulsionarea angajamentului față de dezvoltarea economică proprie și colectivă în comunitățile lor. Îi vor ghida speakerii Basak Saral, GEN Turcia, Robin Wauters, Tech.eu, David Parrish, speaker, consultant, formator și autor.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 16 septembrie, ora 10.30, în cadrul Zentrum Aparthotel, str. 31 August 1989, 103 Chișinău.
Speakerii Enble Moldova
BASAK SARAL, Global Entrepreneurship Network Turcia
Başak Saral este manager al Asociației Habitat – o organizație de rețea cu impact puternic, care lucrează pentru o dezvoltare durabilă.
Başak a condus parteneriate bazate pe proiecte cu organizații din sectorul privat, guvernamental și non-guvernamental pe teme de dezvoltare durabilă la Habitat și la PNUD. Proiectele abordează subiecte legate de cetățenia activă, abilitarea tinerilor, egalitatea de șanse între femei și bărbați, abilitarea comunităților, guvernanța locală, incluziunea digitală, educația financiară, inovarea tehnologică, antreprenoriatul incluziv și responsabilitatea socială și susținerea mijloacelor de trai pentru refugiați.
Başak este un membru activ al Consiliilor TOBB pentru Tineret și Antreprenoare din Turcia (The Union of Chambers and Comodity Exchangers). De asemenea, face parte din bodrul directorilor la diverse companii, dar ca și membru fondator. Anterior, Başak a ocupat funcția de membru al consiliului executiv al Academiei Mondiale pentru Democrații Locale, precum și cea de vicepreședinte al Comitetului consultativ pentru tineret în cadrul Consiliului Europei.
David Parrish – speaker, consultant, formator și autor, Marea Britanie
David Parrish este persoana care inspiră și mobilizez antreprenorii creativi din întreaga lume. Aceștia îl pot cunoaște pe David ca și.
Ca urmare a recomandărilor acestuia, a cărților publicate, a discursurilor oferite pe subiecte de strategie de marketing, leadership și expansiune a businessului, afacerile din domeniul designului, media, tehnologiei și alte întreprinderi creative, cresc vânzările la nivel mondial, prețurile și profiturile,
Clienții expertului sunt împrăștiați pe întreg globul pământesc, printre care se numără British. Council, Swiss Entrepreneurship Programme, pe lângă Swiss contact, Innovation Norway, World Summit of Creative Industries / Global Entrepreneurship Congress (GEC), Creative Industries Agency (Rusia), The Big Idea (Noua Zelandă), SEBRAE (Brazilia)și multe altele – inclusiv guverne, startupuri, huburi creative, organizații artistice școli de afaceri și agenții de sprijinire a afacerilor.
David a scris două cărți despre industria creativă: „T-Shirts and Suits: A Guide to the Business of Creativity” („Tricouri și Costume: Un Ghid al Afacerilor Creative”) și „Chase One Rabbit: Strategic Marketing for Business Success” (Aleargă după Un Iepure: Marketing Strategic pentru un Business de Succes”). Cărțile au fost traduse în mai multe limbi și sunt disponibile în format de print, eBook și AudioBook.
Robin Wauters co-fondator și redactor-șef al Tech.eu, Belgia
Robin Wauters co-fondator și redactor-șef al Tech.eu din octombrie 2013.
Tech.eu, o nouă publicație digitală dedicată aprofundării industriei tehnologice a Uniunii Europene.
Robin a fost editor pentru Europa al The Next Web și anterior un editor senior la TechCrunch (achiziționat de AOL în 2010) și Managing EditoralVirtualization.com.
Robin și-a început cariera activând în calitate de Internet Marketing Manager pentru compania IT Hostbasket (achiziționată de Telenet) și mai târziu ca Online Media Manager pentru editorul belgian ICT Datanews / VNUnet (achiziționat de Roularta).
Robin a continuat să colaboreze cu agenția socială Talking Heads în 2009 (compania a devenit parte a agenției de dezvoltare web Netlash în 2010).
Robin, ocazional, este membru al consiliului consultativ pentru startup – în prezent este un minor acționar / consilier al startup-urilor belgiene, cum ar fi Checkthis (Frontback), Maily, Showpad, Argus Labs și ARTPLUS.