Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova a lansat recent un studiu despre educația sexuală în școală. La elaborarea acestuia participă şase adolescenţi din ţară. Printre ei este şi Elvira Drangoi, care studiază în oraşul Cahul, ex-membră a Consiliului Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic, membră a grupului de lucru în acest studiu. Ca să aflu mai multe detalii, i-am solicitat un interviu.
M9: Elvira, ce te-a făcut să te implici la realizarea acestui studiu?
Elvira Drangoi: Am decis să mă implic în acest studiu, deoarece fiind în școală am observat mai multe probleme ce ține de educația sexuală, dar în același timp am observat că atât elevii, cât și profesorii, părinții, nu sunt foarte deschiși să vorbească pe această temă. De exemplu, la lecția de biologie am trecut mai repede peste tema despre organele sexuale sau reproducerea. În clasă era o tăcere, nimeni nu punea întrebări, deoarece ne temeam să nu creadă colegii că este anume despre corpul meu sau despre experiența mea.
M9: Cine este experta care vă ghidează?
Elvira Drangoi: Experta care ne ghidează este Bogdana Bursuc, psihologă cliniciană și psihoterapeută de la București. Până acum am studiat curriculum fiecărui obiect care se predă în școală, și am văzut ce teme include/nu include acesta despre educația sexuală. Iar acum Bogdana Bursuc ne formează ca și echipă și ne face să înțelegem mai bine ce este de fapt educația sexuală. Acest subiect ne vizează şi pe noi – cei şase adolescenţi care realizăm studiul.
M9: De ce este important să acordăm o mai mare atenţie educaţiei sexuale?
Elvira Drangoi: Probabil mulți dintre noi am auzit fraza: „Pe vremea mea nu era educație sexuală, dar ne descurcam noi cumva”. Asta se întâmplă deoarece multe persoane cred că educația sexuală e despre cum să faci sex corect. Dar de fapt ea este mult mai complexă, și studierea ei ne-ar ajuta să: evităm o relație toxică de cuplu sau de prietenie; să ne controlăm mai bine emoțiile; să studiem mai bine corpul nostru pentru a trăi în armonie cu el, etc.
M9: Cum ar putea contribui părinţii, bunicii, profesorii şi elevii la îmbunătăţirea educaţiei sexuale în şcoală?
Elvira Drangoi: După părerea mea, atât elevii, cât și profesorii, părinții pot contribui prin simple discuții. Atunci când adolescentul le adresează o întrebare, să fie deschişi, să le răspundă. Pentru aceasta, profesorii și părinții au nevoie de mai multă instruire, să citească mai multe cărți de specialitate sau să discute cu un psiholog dacă simt nevoia.
M9: Cum desfășurați acest studiu în perioada de carantină?
Elvira Drangoi: Acum căutăm informații despre alte studii care au fost făcute pe această temă. Și desigur ne întâlnim prin ședințe online.
M9: Mulţumesc mult pentru interviu şi succese mari în tot ce faci.
Nota Redacţiei: Detalii la subiectul central al interviului găsiţi pe drepturilecopilului.md
***Interviu realizat pentru portalul radionunta.com de Andrei Bordian