O altfel de sâmbătă au avut parte elevii de la liceul Orizont. Marcați cu toții de valul COVID-19, tinerii au fost informați despre efectele pandemiei. Lecția despre comportamentul pe timp de COVID-19 a fost ținută de Olga Cambur, directorul adjunct pentru educație și psiholog școlar la liceul Orizont, filiala Durlești și Eduard Mihalaș, analist de Programe Populație și Dezvoltare la Fondul ONU pentru Populație.

Astfel, elevii de la liceul Orizont au fost ghidați despre cum pot mai ușor depăși stările de anxietate, stres și emoții negative în această perioadă de COVID-19.

Practic pentru toți tinerii prezenți la eveniment, familia a fost cea care i-a ajutat cumva să treacă mai ușor peste această perioadă, izolare. De asemenea, elevii spun că cel mai greu le-a fost să stea totuși închiși în case/apartamente ori orele on-line nu i-au ajutat foarte mult să treacă peste anumite încercări provocate de COVID-19.

În același timp, psihologii spun că oricum pandemia a lăsat urme, traume, iar adolescenții au devenit mult mai închiși. Există și stereotipuri, unii chiar dacă au nevoie, nu merg la un psiholog.

Eduard Mihalaș, analist de Programe Populație și Dezvoltare la Fondul ONU pentru Populație le-a prezentat elevilor un studiu despre COVID-19 și tinerii, realizat recent de UNFPA împreună cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în cadrul Fondului comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova al Ministerului Educației.

Potrivit studiului, criza pandemică a deteriorat și mai mult nivelul stării de bine a tinerilor cu dizabilități, 38% dintre ei trăind stări mai puternice de anxietate, comparativ cu perioada de până la pandemie. Pandemia a sporit inegalitățile de bunăstare psiho-emoțională și din perspectiva teritorială. Populația de la sate, inclusiv tinerii, în pofida ordinelor emise de autoritățile competente, a abordat mai lejer măsurile restrictive, acestea nefiind respectate în totalitate.

În context, elevii de la liceul Orizont au declarat că la școala e cu totul altceva. Interacțiunea cu elevii, profesorii i-au ajutat să depășească unele obstacole. Tinerii de la Orizont au zis că asemenea discuții sunt binevenite, pot să abordeze deschis problemele pe care le au.

Pentru comparație, psihologul Mihai Copăceanu, autor al cărții ”Ghid de supraviețuire în pandemie. 500 de sfaturi de la adolescenți pentru adolescenți și părinți” a declarat pentru RFI România că pandemia COVID-19 a lăsat de fapt urme adânci, chiar traume, în rândul unor adolescenți. Lucrarea pishologului Copăceanu e bazată pe un studiu ce a inclus peste o mie de tineri. Specialistul român spune cum au fost afectați adolescenții în plan emoțional de criza provocată de coronavirus: “În mod clar, a fost mai mult stres, mai multe îngrijorări legate de viitor și de școală, copii care nu au dormit noaptea, care au fost agitați, care au spus că au plâns.Un procent cumva scăzut, dar semnificativ clinic de copii care au trebuit să primească medicație psihiatrică pentru astfel de emoții negative și stări de tristețe, în această perioadă. Abuz de internet și nu datorită școlii online, ci peste opt-zece ore pe internet, pe diverse aplicații, afectare în plan emoțional, griji față de familie și undeva la 10% consum de tutun și chiar de alimente în exces, toate în această perioadă a pandemiei”. Cam așa stau lucrurile în România. În jur de 465 de mii de romani, infectați până astăzi. Aproape 11 mii au murit de COVID.

REDACTOR: Vitalie Guțu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *