Și copiii au dreptul de a alege! Asta au învățat elevii cin clasa 1-a „A” de la Liceul Teoretic „Olimp” din Rezina, în cadrul unei activități desfășurate în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului. Micuții au participat la un „scrutin electoral” în care au votat cadoul preferat de Anul Nou.

Ei au avut de ales din 4 opțiuni, propuse de părinți: Fructe, Cărți, Dulciuri, Jucării.
Astfel, din 14 copii prezenți:

Fructele n-au fost atractive pentru nici unul dintre învățăcei – 0 voturi.

Învățătoarea, Tatiana Nour, le-a povestit copiilor despre dreptul lor la opinie, participare, libertatea de gândire și exprimare. Iar înainte de a trece la votarea propriu-zisă doamna învățătoare le-a explicat explicat elevilor care sunt regulile unui scrutin liber și corect.

Tatiana Nour: „Copiii au fost foarte atenți la ceea ce le-am vorbit. Au fost interesați, dar a urmat și întrebarea: Moș Crăciun ne va aduce ceea ce noi încercuim? Am fost într-o situația incomodă, deoarece nu poți să promiți ceea ce nu poți să oferi. Ideea cu alegerile e bună, dar să știu că li se oferă ceea ce doresc, ca sa nu-i dezamăgesc. Nu vreau să piardă încrederea în mine. Eu vorbesc foarte mult cu ei despre faptul că dacă promiți trebuie neapărat sa te ții de promisiune, altfel cei din jur își pierd încrederea. Îmi doresc ca elevii mei să fie sinceri față de ei înșiși, dar și cu cei din jur. Totuși asta nu depinde numai de noi, părinții sau învățătorii, dar de întreaga societate.”


Puteam să alegem o singură variantă. Trebuia să punem mâna în așa fel ca vecinul de bancă să nu vadă unde încercuim noi. După ce am ales ce ne place, am întors repede foaia cu fața în jos, pentru că alegerea noastră este secret”, a povestit Traian, elev în clasa 1-a „A”.

„Noi am încercuit ce dorim. A trebuit sa încercuim numai o dorință. Eu am ales dulciuri, pentru că îmi plac. Activitatea a fost interesantă. Pentru mine e important când adulții atrag atenția la părerea mea”, Estera, elevă în clasa 1-a „A”.

Articolul 8 din LEGEA privind drepturile copilului din RM stabilește că dreptul copilului la libertatea gîndirii, la opinie, precum şi la confesiune nu pot fi încălcate sub nici o formă. Statul garantează copilului, capabil să-şi formuleze opiniile, dreptul de a-şi exprima liber aceste opinii asupra oricărei probleme care îl priveşte. 


Articolul 12 din Convenția ONU privind Drepturile Copilului prevede că statele părţi vor garanta copilului capabil de discernământ dreptul de a-şi exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte, opiniile copilului urmând să fie luate în considerare ţinându-se seama de vârsta sa şi de gradul său de maturitate.

Amintim că în Republica Moldova a fost lansat în 2014 Serviciul de asistenţă telefonică gratuită pentru copii. Scopul acestuia este de a proteja copii impotriva oricărei forme de încălcare a drepturilor lor, împotriva oricărei forme de abuz. Serviciile Telefonului Copilului sunt prestate gratis prin intermediul numărul naţional unic 116 111. Pot apela copiii de toate vârstele, precum și toți cei care doresc să vorbească despre situația care a avut loc cu un copil sau adolescent. Apelul este gratuit și confidențial.

AUTOR: Doina Sîrbu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *