Actualmente, studiile peste hotare au devenit alegerea tot mai frecventă a tinerilor din Republica Moldova. Fiecare încearcă să găsească țara cea mai potrivită pentru a continua studiile, alegând condițiile de trai și ofertele financiare cele mai potrivite. Interviul de mai jos descrie viața unui student din Republica Moldova în Franța.

Studiile în străinătate reprezintă o adevărată provocare pentru fiecare tânăr, însă nu toți au curajul să o încerce. Elena Buciumaș a acceptat provocarea și a ales să studieze în Franța, la Lycée Agora. Deși este supusă unui program încărcat, Elena este încântată de alegerea făcută și încurajează și alți tineri din Republica Moldova să aleagă continuarea studiilor peste hotarele țării. În interviul realizat, aceasta ne povestește despre traiul departe de casă, oportunitățile instituțiilor de învățământ europene, și viața de student în Franța.

M9: Ce te-a determinat să aplici la studii în străinătate?

Elena Buciumaș: Cred că fiecare tânăr din Republica Moldova  s-a gândit măcar odată la ideea de a-și continua studiile în străinătate. Motivul principal – un viitor mai bun. Același motiv l-am avut și eu personal și încă continui să-l am. Dorința a fost foarte mare ca să plec, însă totodată am trăit sentimentul de frică. De obicei, când iei așa decizii importante susținerea celor dragi este foarte importantă.

M9: De ce ai ales anume Franța?

Elena Buciumaș: În general nu cred că a fost alegerea mea personală. Aceasta a fost influențată de situația din familie, ca și numeroasele cazuri ale familiilor moldovenilor care se mută cu traiul în Europa. Decizia a fost gândită și luată de către capul familiei, și astfel pentru a rămâne cu toții împreună unica soluție a fost să emigrăm. Totodată părinții s-au gândit la studiile mele, și ținând cont de faptul că instituțiile de aici propun un șir întreg de oportunități pentru studenți dorința a fost una și mai mare de a pleca

M9: Cum sunt tratați studenții din Moldova de către studenții francezi? Se simte vreo diferență?

Elena Buciumaș: În primul rând, în fiecare an aici vin o mulțime de tineri din diferite colțuri ale lumii. În al doilea rând studenții francezi tot timpul se uimesc și admiră celelate naționalități. Pentru ei o cultură și o limbă diferită trezesc curiozitate. Ca națiune, ei sunt tare deschiși și primitori, gata să te ajute când ai nevoie și să-ți explice atunci când nu îți sunt neclare unele lucruri sau întâlnești unele dificultăți. Intră în situație când e nevoie  și vorbesc lent, calm și liniștit,  astfel încât fiecare elev să înțeleagă.

M9: Care sunt cele mai mari probleme ale sistemului de învățământ de la noi în comparație cu cel din Europa?

Elena Buciumaș: Eu o să fac o comparație între sistemul de învățământ din Moldova și cel din Franța întrucât sistemul din Franța diferă de celelalte țări din Europa. Acesta este format în folosul tinerilor. O să încep cu un moment important, aici pentru ca elevul să ia o decizie școala trebuie să primească acordul părinților. De asemenea în alegerea unei viitoare instituții superioare, în timpul anilor de studii  elevii pot discuta cu psihologul sau consultantul liceului, care îți pot oferi unele sfaturi și te pod ghida. Profesorii sunt foarte săritori, ei niciodată nu refuză  să te ajute și eu cred cu certitudine că relația dintre profesor-student este foarte importantă, atât pentru reușitele tale cât și pentru dezvoltarea ta ca om. Ca să rezum, sistemul pune accent pe viitorul tinerilor, dezvoltând abilitățile fiecăruia într-un  mod  creativ. În schimb, în Republica Moldova problema constă în lipsa informației, elevii nu sunt motivați în alegerea profesiei, și sunt  nevoiți să se informeze prin intermediul internetului.

M9: Ce activități extra-curriculare propune Franța și în care ești implicată tu?

Elena Buciumaș: Deci, sportul este valorificat foarte mult aici. În afara orelor se fac cercuri de gimnastică, rugby, volei. În plus, fiecare elev poate face parte dintr-un club muzical, care deține o gamă largă  de instrumente. Câteodată, în timpul orelor poți asculta diferite piese moderne în format clasic. Mai avem și clubul ecologic, de voluntariat, de filme, de anime, seriale. Fiind student străin încă îmi este dificil să activez deoarece investesc mai mult timp în învățarea limbii.

M9: Ai regretat vreodată că ai plecat din țară?

Elena Buciumaș: Sinceră să fiu nu am regretat, și nici nu cred că o voi face, deoarece această schimbare  îmi permite să mă dezvolt și să privesc cu alți ochi oportunitățile pe care mi le oferă viața.

M9: Ce planuri ai pentru viitor? Îți dorești să vii să activezi în Moldova?

Elena Buciumaș: Cred că voi rămâne în Franța, și mă voi dezvolta aici. De revenit de asemenea șansele sunt mici. Sinceră să fiu, de când m-am mutat, mă simt ca acasă. Iar acest lucru se  datorează  faptului că toți cei dragi îmi sunt aici, și sper să mă simt așa bine  și în continuare.

M9: Ce sfaturi ai pentru studenții care vor să își continue studiile în afara țării?

Elena Buciumaș: Sfătui studenții să fie mai încrezuți, să nu le fie frică de a risca. Faceți tot posibilul să ieșiți din zona  de confort. Greutăți peste tot o să întâlnim: limba străină, mediul înconjurator, cultura și mentalitatea nouă. Dar cu susținerea familiei și a prietenilor totul o să pară mai ușor. Și bineînțeles, înainte de a lua decizia finală, asigurați-vă că ați ales țara potrivită în care ați vrea să vă continuați studiile.

AUTOR: Mădălina Solomon, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *