În perioada 17-26 ianuarie 2019, compania Date Inteligente SRL a efectuat un sondaj socio-politic la nivel național. Rezultatele sondajului au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, iar prezentarea video este disponibilă pe site-ul www.ipn.md, secțiunea Arhiva. Puteți să solicitați rezultatele în formă PDF, completând acest formular: tinyurl.com/barometru2019.

În urma datelor prezentate de compania Date Inteligente SRL, în noul Parlament ar accede doar patru candidați electorali, pe circumscripția națională: Partidul Socialiștilor cu 22 de mandate, blocul ACUM cu 14 mandate, Partidul Democrat cu 11 mandate și Partidul Șor cu 3 mandate. Astfel, spre deosebire de ediția precedentă a BE2019, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova n-ar intra pe circumscripția națională. Cele trei mandate ar reveni: două către Partidul Democrat și unul către Partidul Socialiștilor, în timp ce blocul ACUM ar avea același număr de deputați pe circumscripția națională ca și în ediția precedentă a BE2019.

Menționăm că marți, 29 ianuarie 2019, a fost prezentat rezultatele unui alt sondaj, făcut de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova. Sondajul a fost efectuat în perioada 4-19 ianuarie, deși, conform celor mai bune practici în domeniul sociologiei, în perioadele de sărbători, vacanțe, când mulți cetățeni sunt plecați sau într-o stare mai euforică, nu se recomandă de efectuat sondaje. Astfel, compania Date Inteligente SRL nu poate comenta eventualele diferențe dintre rezultatele sondajului ASDM și cele proprii. Datele pentru sondajul făcut de Date Inteligente SRL au fost culese în perioada 17-26 ianuarie, deci sunt și mai recente.

Astfel, a noua ediția BE2019 arată că principalul partid din noul Parlament ar putea fi Partidul Socialiștilor – cu 46 de mandate, urmat de Blocul ACUM – 25 de mandate, Partidul Democrat – 22 de mandate, Partidul Șor – 5 mandate. De asemenea, Partidul Nostru ar putea obține două mandate și un mandat ar putea fi atribuit unui candidat independent.

Statistica gender a rămas aceeași față de ediția precedentă a BE2019, cu 25 de doamne care ar putea deveni deputat și 68% din ele ajungând în Parlament pe liste de partid și doar 32% – prin circumscripții uninominale. Cele mai multe doamne ar fi din partea PSRM și ACUM- câte 8, în timp ce din partea PDM – 6. Două doamne ar ajunge pe listele Partidului Șor și una din partea Partidului Nostru, pe circumscripția uninominală 6.

Următoarea ediție a BE2019 va apărea pe 6 februarie 2019. Pentru următoarea ediție, vom analiza mai atent datele din sondajul iData, la nivel de regiuni și s-ar putea să intervenim și pe anumite circumscripții. Dacă doriți să susțineți Barometrul Electoral – 2019 și să ne ajutați să facem o evaluare mai exactă a situației, în special pe circumscripții, vă rugăm să ne trimiteți opinia dvs. prin completarea unui formular simplu: https://tinyurl.com/barometru2019 .

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *