Nu există nimic mai prețios pentru un popor decât graiul matern. Limba română, componenta esențială a etnicității noastre, este plămânul prin care respiră întreaga națiune, dornică de libertate și unitate.

După 28 de ani de independență artificială și mult promovata și elogiata statalitate, Republica Moldova ar trebui cel puțin să aibă miros de democrație și libertate, iar limba marilor Poeți Eminescu și Vieru să fie unica stăpână. Din păcate, foarte mulți o reduc la statutul de Cenușăreasă, unii prin ignoranță impertinentă la nivel politic, alții prin vorbirea stâlcită care nu e altceva decât o palmă peste obrazul celor care au păstrat-o cu sfințenie pentru a o transmite nouă, generațiilor curajoase și setoase de adevăr, notează Ghenadie Râbacov.

Limba noastră cea română trece printr-o schilodire fără precedent în Republica Moldova, iar vina acestei amputări lingvistice este a tuturor. Suntem nepăsători și vorbim o limbă plină de greșeli. Acest lucru se întâmplă acasă, în stradă, la televizor, la școală, în Parlament, în Guvern, în Internet. Limba română pe care o auzim chiar și în pretinsele medii intelectuale este adesea nu doar vulgarizată, ci și, în mare parte, agramată. În zadar ne mirăm de modul bolovănos în care sună adesea limba vorbită de invitații la talk-show-urile TV, de persoanele intervievate de jurnaliști, de lipsa de dicțiune și articularea defectuoasă a cuvintelor, de tonul răstit și agresiv preferat de moldoveni și de sărăcia vocabularului, dacă noi înșine nu ne putem debarasa de faimoasele rusisme și cuvinte-mutant care îți zgârie auzul. Vor trece zeci de ani și se vor schimba generații și generații până când limba română va învinge definitiv în teritoriul din stânga Prutului. Și nu e cazul să învinuim rușii. Vina este a noastră! Nu putem cere altora să ne vorbească limba din moment ce ne este rușine când realizăm la cât de stricat și pocit o cunoaștem noi, nativii.

***

Cel mai mare omagiu pe care îl putem aduce Limbii Române este să depunem maxim efort pentru a vorbi și a scrie corect românește, a ne curăța vocabularul de impurități și a citi cât mai mult, fiindcă lectura este cel mai bun exercițiu de gimnastică a minții.

AUTOR: Ghenadie Râbacov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *