Republica Moldova în 2019  este printre țările învingătoare la capitolul celor mai corupte țări din lume, mai exact, ocupăm poziția 117 din 180, conform unui raport publicat de Transparency International. Cam pe lângă Nigeria și Pakistan, da, cam pe acolo ne ,,luptăm” pentru supremația ,,corectitudinii” și a legii, desigur.

Avem democrație-n constituție, la suprafață totul merge ca pe roate, la televizor oamenii văd politicieni onești, care-i ajută, le fac drumuri ,,bune”, le dau hăinuțe pentru copii, le mai aruncă și câte-o sticlă de ulei – dansăm în jurul ,,fericirii”. Se mai vorbește uneori despre un cuvânt care rimează cu sărăcie, oamenii îl rostesc, unii îl înțeleg, alții – nu prea. Unii chiar îl folosesc, nu prin vorbe, dar prin fapte. Este vorba despre cel mai ascuns cuvânt de către ,,Capii” țării – CORUPȚIE.

Ca să-nțeleagă toată lumea, dicționarul explicativ al limbii române ne spune că a corupe înseamnă: ,,A determina pe cineva, prin daruri, să îndeplinească o acțiune contrară datoriei sale și adecvată intereselor corupătorului. A cumpăra, a mitui, (pfm) a șperțui.” Lăsând Nigeria și Pakistanul la o parte, să atribuim explicația DEX-ului situației din țara noastră, care tocmai din cauza fenomenului corupției începe să se evapore asemenea apei în fața soarelui. De unde vine corupția? Cine sunt corupții? Răspunsul la aceste întrebări este comun – oamenii. Majoritatea instituțiilor din țară sunt corupte, pentru că majoritatea oamenilor din țară dau mită și viceversa, un fel de du-te-vino circular. La noi mituiala devine a fi ca un aliment, care este pus pe pâine și mâncat la ceai. Da, ca untul. Moldoveanul unge corupția pe pâine și i-o dă medicului, procurorului, avocatului, profesorului, directorului de întreprindere, primarului, polițistului. Toți aceștia mănâncă pâinea, se satură, stomacul li se lărgește și li se face poftă de icre. Moldoveanul a doua zi le pune icre pe pâine și iar li-o dă celor de sus, care mănâncă-n două fălci. În rezultat avem ticsirea instituțiilor cu unt și icre, adică cu lei și euro, că nu întotdeauna mita este acceptată-n lei, (“Ce, moldoveanul euro n-are?”).

Una peste alta, chiar dacă despre corupție știu toți, majoritatea oamenilor continuă să ,,hrănească” instituțiile publice și private ale statului. Iar dacă ne axăm pe subiecți și acțiune, unde-s subiecții? Corupția există, mituiala este-n floare, dar unde-s corupții? Aaa, avem corupție, dar n-avem corupți, or este un QUIZ cu lipsă de răspuns? Avem legi foarte bune care condamnă corupția de orice tip, dar n-avem corupți, straniu, nu? Mă tem că răspunsul duce la inițiatorii jocului, și cine-ar ieși dintr-un joc fără câștig… și nu un pic, dar câștig total.

Toți cetățenii trebuie să participe activ la rezolvarea QUIZ-ului. Dacă fiecare dintre noi ar fi interesat să eliminăm corupția din țară, la sigur lucrurile se vor mișca înainte, nu înapoi, așa cum mergem în momentul de față. Și poate măcar după alegerile din 24 februarie, care ar fi o soluție rapidă de rezolvare a jocului, vom ridica treptele de sus, nu cele de jos. Corupția va putea fi anihilată, subiecții vor putea fi identificați și jocul va fi posibil de rezolvat. Ca să nu ne plângem încă câțiva ani de-a rândul că instituțiile-s ticsite cu ,,unt” și ,,icre” să le băgăm dietă pe 24 februarie. O dietă corectă și strictă și poate detoxifiere mai apoi…

AUTOR: Nicolae Chicu

***Opinia autorului nu reflectă neapărat poziția redacției. Portalul radionunta.com nu răspunde de exactitatea datelor incluse în material. Site-ul reprezintă doar o platformă de distribuție a subiectului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *