Două tinere din Chișinău au lansat în mediul online campania socială “Jos de pe toc”, prin care îşi doresc să informeze publicul despre pericolele purtării încălțămintei cu toc asupra sănătății și să motiveze reprezentatele sexului feminin să opteze pentru încălțămintea comodă fără toc.
Daniela Gligor, una dintre inițiatoarele campaniei sociale susține că purtarea cu regularitate a încălțămintei cu toc înalt generează probleme de sănătate, cum ar fi durerile de spate, presiuni asupra nervilor picioarelor sau varicoza, în acest fel și-au propus să abordeze această problemă într-un mod original și creativ.
“Ideea de a implementa proiectul ,,Jos de pe toc” a fost una spontană, împreună cu colega mea, am analizat numeroase subiecte sociale care ar putea fi interesante publicului,în acest fel atenția noastră s-a concentrat asupra unei probleme pe care nimeni nu a considerat-o problemă, și anume pericolul purtării cu regularitate a încălțămintei cu toc asupra sănătății. ,,JOS de pe toc” este motivația femeilor de a renunța la încălțămintea cu toc în favoarea celei comode și practice”, spune tânăra.
Utilizatorii care susțin inițiativa tinerelor, consideră că informația pe care o primesc prin intermediul campaniei îi motivează să se dea ,,Jos de pe Toc” în favoarea încălțămintei mai comode.
,,Încălțămintea nouă îmi creează numeroase incomodități și foarte greu o tolerez, de aceea mi-a atras atenția această campanie, datorită căreia am aflat cât timp femeile rezistă să stea pe tocuri” spune Ana Laur.
Cei care apreciază lansarea unei asemenea campanii sunt nu doar femeile, dar și bărbații care încurajează reprezentantele sexului feminin să renunțe la încălțarea tocurilor.
,, Eu cred că peste zeci de ani noile generații se vor uita la pozele contemporane și nu vor înțelege de ce femeile secolului XXI se urcau pe tocuri înalte și incomode. ” spune Rodion Gavriloi, susținător al campaniei ,,Jos de pe toc”.
Pentru a preveni apariția durerilor de spate sau a celor musculare, medicii vin cu o serie de recomandări pentru a atenua efectele negative ale purtării încălțămintei cu toc asupra sănătății și îndeamnă să:
- Vă asigurați că mărimea pantofilor este una potrivită, pentru a evita alunecarea piciorului înainte, care va pune și mai multă presiune pe degetele de la picioare.
- Folosiți tălpi moi pentru a reduce impactul asupra genunchilor, pentru că articulația genunchiului este una dintre cele mai complexe din corp și e dificil de tratat.
- Purtați tocuri atunci când nu aveți de mers mult jos sau să stați mult în picioare.
- Găsiți timp pentru a întinde mușchii gambei, pentru a nu provoca leziuni.
5.Pantofii potriviți sunt acei care permit picioarelor să se miște într-un mod natural, nu unul forțat, iar spatele și gambele să se întindă.
Campania socială ,,Jos de pe toc” comportă un caracter inovator în Republica Moldova și are misiunea de a aduce la cunoștința purtătoarelor de tocuri despre efectele purtării acestui tip de încălțăminte asupra sănătății.
Autor: Daniela Pascari, reporter stagiar