De la accidente rutiere până la jafuri sau cazuri de huliganism – imaginile surprinse de camerele de luat vederi pot constitui probe importante în cadrul proceselor de judecată. Totuși, de multe ori, calitatea proastă a înregistrărilor nu permite oamenilor legii să reconstituie firul infracțiunii. Soluția vine de la experții Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al Inspectoratului General al Poliției, care pot îmbunătăți calitatea înregistrărilor pentru a stabili circumstanțele faptei și, astfel, pot contribui la înfăptuirea justiției.

Cu ajutorul a două software-uri performante, experții criminaliști reușesc să restabilească chiar și înregistrările care au fost distruse. Software-urile au fost achiziționate de PNUD în cadrul proiectului „Suport pentru reforma instituțiilor de aplicare a legii în Moldova”, implementat cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Primul software este folosit pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor și a înregistrărilor audio și video, fiind conceput să proceseze, să restaureze și să analizeze imaginile și înregistrările video într-un mod simplu, rapid și foarte exact. Cel de-al doilea software este utilizat pentru extragerea și recuperarea înregistrărilor video și a altor metadate din sistemele de supraveghere video. Software-urile sunt universale și permit conexiunea cu orice dispozitiv de stocare a imaginilor video. Totodată, datorită noilor tehnologii, experții judiciari pot extrage și prelucra înregistrări cu un volum extrem de mare, într-un interval de timp mai scurt.

Software-urile ajută la descoperirea infracțiunilor

Solicitările pentru analiza și certificarea autenticității imaginilor și înregistrărilor video și audio vin din partea Procuraturii, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, dar și de la Centrul Național Anticorupție, relatează Eduard Cuschevici, șef al secției examinări fono-videograme din cadrul Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare.

Eduard este absolvent al Universității Tehnice a Moldovei și deține licență de expert judiciar în mijloace și tehnologii informaționale. El activează la centru deja de opt ani. Expertul afirmă că software-urile de care dispune în prezent sunt mult mai performante decât cele pe care le utiliza anterior. Asta îi permite lui și colegilor săi să facă un volum de lucru mult mai mare într-un interval de timp mai scurt, dar și să consolideze veridicitatea probelor furnizate într-un proces de judecată.

Chiar și imaginile șterse pot fi recuperate

Recent, experții judiciari au reușit să restabilească în totalitate un video care a fost șters în încercarea de a ascunde urmele unei infracțiuni. Dispozitivul de pe care au fost șterse înregistrările video avea o capacitate de stocare foarte mare – de 4 terabiți, însă procesul de examinare a durat doar 24 de ore.

În afară de restabilirea imaginilor propriu-zise sau îmbunătățirea calității acestora, cu ajutorul software-urilor experții soluționează și alte solicitări venite din partea stucturilor de drept. Astfel, în unele cazuri ei examinează și certifică dacă anumite înregistrări nu sunt trucate sau dacă nu sunt efectuate anumite modificări în conținutul acestora.

Software-urile le permit experților să răspundă și la întrebări specifice care țin de exemplu, de stabilirea mărcii unui automobil, imaginea căruia apare pe o cameră de luat vederi, a numărului acestuia, sau chiar de viteza cu care se deplasa vehiculul. Cu ajutorul noilor tehnologii experții reușesc să stabilească trăsăturile fizice ale unor persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni, dar și vestimentația pe care o purta suspectul în ziua crimei.

O altă provocare pe care o rezolvă experții ține de adaptarea orei de pe înregistrarea video la ora reală. Deoarece camerele de înregistrare nu au conexiune la Internet, ele nu se pot actualiza în cazul trecerii la ora de vară sau la cea de iarnă. În cazul în care apar probleme tehnice, unele dispozitive sunt setate să revină la ora și data inițială, care, de regulă, este 1 ianuarie 1970. Software-urile permit egalarea orei și stabilesc cu exactitate intervalul de timp în care s-a produs un eveniment care a ajuns în vizorul camerei.

Pentru a consolida competențele în utilizarea software-urilor, cinci experți din cadrul Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare participă pe durata lunii mai la două cursuri de formare desfășurate online de o companie specializată din UE.

Începând cu anul 2014, Centrul Tehnico-Criminalistic şi Expertize Judiciare a beneficiat de asistență oferită de Guvernul SUA prin intermediul PNUD Moldova. Datorită acestor intervenții, în februarie 2018, instituția a fost acreditată în conformitate cu standardul SM SR EN ISO/CEI 17025:2006 „Cerințe generale pentru competențele laboratoarelor de încercări și etalonări”, în șase domenii de expertiză: balistică, traseologie, dactiloscopie, grafoscopie, examinarea tehnică a documentelor și investigații în domeniul informaticii.

Certificatul de acreditare confirmă corespunderea cu cerințele standardului şi permite recunoaşterea la nivel internațional a rezultatelor examinărilor criminalistice efectuate în laboratoarele Poliţiei din Moldova.

În prezent, instituția se pregătește să obțină acreditarea conform standardului ISO 17025 în domeniul examinării substanțelor narcotice, beneficiind de asistența PNUD și a Guvernului SUA în cadrul proiectului „Suport pentru reforma instituțiilor de aplicare a legii în Moldova”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *