Ana Maria și Iuliana* sunt două fete adolescente, care locuiesc în diferite regiuni ale țării, sunt de aceeași vârstă, ambele au câte 17 ani, dar viața lor este total diferită. În timp ce Ana-Maria este membră a unei rețele de tineri și a luat titlul de cea mai activă voluntară în 2018, Iuliana își crește copilul de un an, adesea supusă violenței și abuzului psihologic. De Ziua Internațională a Femeilor, UNFPA Moldova prezintă istoriile lor.

“Căsătoria, la fel ca și alte lucruri în viață, trebuie planificate”

Ana-Maria Odobescu este o tânără activă de 17 ani din satul Cuizăuca, Rezina. Vine dintr-o familie care o susține în visele sale, astfel este mereu implicată în diverse activități. Prima experiență de voluntariat ține de Consiliul Consultativ al Copiilor, unde a învățat ce înseamnă opinie și cum să o exprime în public. A urmat activitatea în cadrul Y-PEER Moldova, o rețea de tineri susținută de UNFPA, care informează semenii despre modul de viață sănătos prin educația de la egal la egal.

La școală este la fel de activă, fiind președinta Consiliului Elevilor din liceu. După lecții, merge acasă, dar, fiindcă părinții sunt și ei la serviciu, nu o așteaptă cu mâncarea caldă pe masă. Astfel, împreună cu sora mai mare, pregătesc prânzul, fac curat și apoi se apucă de teme. “Chiar dacă pregătirile pentru instruirile din weekend îmi iau mult timp și mă culc târziu în fiecare zi, bateriile mele sunt pline de energie, deoarece fac ceea ce-mi place și simt că mă dezvolt”, spune tânăra.

Ana-Maria visează să absolvească liceul, să meargă la facultate. Se va căsători mai târziu și copii ar vrea să aibă mai târziu, deoarece, crede ea, educația este mai importantă la vârsta adolescenței.

“Sigur, căsătoria trebuie planificată, la fel ca și alte lucruri în viață. Eu mă voi căsători atunci când voi găsi persoana potrivită. La sigur nu voi tolera violența de orice tip în căsnicie, iar decizia de a avea copii va fi a ambilor”.

La întrebarea de ce depinde, de fapt, viitorul fetelor și al femeilor în țara noastră, Ana Maria, crede că sunt mai mulți factori decisivi, cum ar fi familia, școala și societatea, dar toți acești factori nu ar conta atât de mult, dacă însăși fetele ar dori să se dezvolte.

„Mă adresez tuturor tinerelor, aveți încredere în voi și construiți-vă viitorul fără să țineți cont de stereotipuri și alte bariere”, este mesajul Anei Maria.

“Nu a fost alegerea mea”

Iuliana*, la fel ca și Ana-Maria, are 17 ani, însă la această vârstă activitățile și preocupările sale sunt cu totul diferite. Născută într-o familie mai vulnerabilă, de mică își aduce aminte cum trebuia să muncească ca să câștige un ban. “Lucram la fabrica de pui. Am mințit că am 15 ani, când, de fapt, aveam 10”. Mama s-a recăsătorit și nu s-a arătat prea interesată de viața ei, în timp ce tatăl a plecat peste hotare.

Lipsa informației în familie și la școală, la fel și frica de a spune “nu” într-o relație, au împins-o în situația când s-a pomenit însărcinată. Partenerul său era cu patru ani mai mare decât ea. A ascuns cât de mult a putut, din rușine, frică, emoții, dar a continuat să meargă la școală, reușind să absolvească gimnaziul. Acum are un băiețel perfect sănătos, pe care îl crește cu grijă. Spune că iubește copiii foarte mult și este bucuroasă, însă dacă ar da timpul înapoi, ar proceda altfel.

“Nu a fost alegerea mea reală. Aveam alte vise. Mă gândeam să învăț, să fiu independentă. Voiam un copil, dar mai târziu, când să am cu ce-l crește. Nu m-am gândit niciodată că voi deveni mamă la 15 ani. Eu de multe ori mă gândesc că dacă aveam un sprijin în familie sau în altă parte, poate nu ajungeam în situația asta”, spune Iuliana.

Acum locuiește împreună cu tatăl copilului și familia sa, iar o zi din viața ei nu se deosebește prea mult de alta. Gătește, spală și are grijă de tatăl bolnav al partenerului. Chiar și să iasă la magazin se teme, deoarece trebuie să-și anunțe din timp familia în care trăiește. Rabdă violența, deoarece nu are unde se duce. Un cerc vicios, pe care nu știe cum sa-l rupă, deși ar vrea să schimbe ceva. “Cel mai mare vis al meu este să am o profesie și să mă pot întreține singură, pe mine și pe copil”.

Drepturile și sănătatea reproductivă a femeilor – o agendă neîncheiată

UNFPA, Agenția ONU care promovează drepturile și sănătatea reproductivă, împlinește anul acesta 50 de ani. Totodată, în 2019 se fac 25 de ani de când 179 de Guverne din întreaga lume, inclusiv din Republica Moldova, și-au luat angajamentul la Conferința Internațională pentru Populație și Dezvoltare de la Cairo (ICPD) să asigure drepturile reproductive pentru toate persoanele și să ofere tinerilor șanse egale pentru dezvoltare.

Dacă privim înapoi, vedem, însă, că multe din acele angajamente au rămas nerealizate. Istoriile de mai sus ne demonstrează că visele și potențialul fetelor sunt aceleași, dar din cauza circumstanțelor, viața și viitorul lor este diferit. Dacă ne dorim ca toate fetele și femeile din Moldova să poată decide să aibă copii prin alegere și nu din întâmplare, să trăiască o viață demnă și lipsită de abuzuri, atunci ar trebui să le susținem de la o vârsta fragedă și să investim astăzi în educația și sănătatea lor”, spune Natalia Plugaru, Reprezentantă adjunctă UNFPA.

În Moldova locuiesc astăzi peste 110 mii de fete adolescente cu vârsta de 14-19 ani. De Ziua Internațională a Femeilor, UNFPA face un apel către toți partenerii de a spori investițiile în educația pentru sănătate și participarea tinerilor, la o vârstă critică pentru dezvoltarea lor, astfel atât fetele, cât și băieții, mai ales cei din medii vulnerabile, să fie informați și să poată face alegeri corecte pentru a-și crea acel viitor, pe care și-l doresc cu adevărat.

***Numele a fost schimbat pentru a proteja identitatea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *