Dorin Catrinescu este persoana care și-a făcut studiile în drept civil, însă a ales să fie acolo unde oamenii împart sentimentele de fericire în loc să fie acolo unde oamenii împart problemele civile, specializându-se în arta vizuală și anume, fotografia de nuntă. A obținut multiple premii naționale și internaționale,  punând bazele școlii de fotografie ID-Brothers. Deși trăim în secolul tehnologiilor digitale este convins că serviciul fotografului nu a rămas după culise.

M9: Ce înseamnă a fi fotograf în secolul XXI?

Dorin Catrinescu: În secolul XXI cu certitudine fotograful poate fi numit pictor doar că mai departe de sensul profund. Fotograful  modern a plecat departe de la multe reguli ce înainte erau o constantă. Fotograful de azi reușește să vadă o imagine într-o altă manieră cu un alt sens și să redea sub o altă formă și culoare tot ceea ce vede și tot ceea ce îl înconjoară. 

M9: De unde vine pasiunea pentru arta vizuală și anume fotografie?

Dorin Catrinescu: Pasiunea de a fotografia vine dintr-un simț nou și devine o plăcere sufletească/euforie atunci când poți reda prin imagini tot ceea ce simți . Pasiune de a fotografia vine din tot ceea ce te înconjoară, pe cine ai alături, ce iubești și cum percepi viața.

M9: Care este cuvântul-cheie în contextul creației dvs fotografice?

Dorin Catrinescu: Estetic. Gândul meu să fie expus cu perfecțiune și relatat printr-o fotografie ce va rămâne o amintire pentru sute de ani.

M9: Să lucrezi cu oamenii, dar și să fii fotograf de nuntă este o responsabilitate enormă…Cum gestionezi tu arta fotografică în cadrul acestor evenimente?

Dorin Catrinescu: În primul rând încep a gestiona relația dintre mine și cuplu, îmi doresc să le fiu întâi un prieten și un oaspete care le vede evenimentul într-un anumit fel și în ultimul rând să le fiu un prestator.

M9: Dar ce așteptări au oamenii de la un fotograf?

Dorin Catrinescu: Să le dea o lucrare care le va depăși așteptările. Cuplurile mereu au fost în căutarea  fotografului  care le va prezenta nunta în cea mai extraordinară formă.

M9: De ce depinde calitatea fotografiei?

Dorin Catrinescu: Calitatea fotografiei nu va depinde de tehnica pe care o deții, ea doar este o sculă ce te ajută să realizezi o idee. Calitatea fotografiei depinde de respectarea ansamblului de reguli în fotografie… uneori și evitarea respectării lor tot poate duce către o lucrare calitativă.

M9: De ce anume te-ai specializat ca fotograf de nuntă?

Dorin Catrinescu: Am ales să fiu fotorgaf de nuntă și m-am specializat deoarece am avut mereu plăcere să fiu la cea mai importantă zi de dragoste a unui cuplu și să ,,vânez” relația lor în acea zi importantă din viața lor. Am ales să fiu aproape de ei, căci e bine să fii acolo unde sunt doar zâmbete, oameni frumoși și distracții. Să fiu acolo unde oamenii împart sentimentele de fericire și pretutindeni vezi doar săruturi, zâmbete și îmbrățișări!

M9: Cum o persoană care a studiat în domeniul dreptului s-a identificat cu arta fotografică?

Dorin Catrinescu: Da, într-adevăr am finalizat Facultatea de Drept și m-am specializat în drept Civil. Apoi am ales sa fiu acolo unde oamenii împart sentimentele de fericire în loc să fiu acolo unde oamenii împart problemele civile cu care se confruntă în viață.

,,…mă motivează să merg mai departe”

M9: Câte distincții ai în palmares și ce valoare au acestea pentru un fotograf?

Dorin Catrinescu: ZZMyWed Asociația fotografilor de nuntă din toată lumea” Locul 1 în R. Moldova; ,,Fearless Photorgaphers Asociația fotografilor de nuntă din toată lumea” Locul 1 în R. Moldova. Distincții gen cum ar fi top cele mai bune fotorgafii de nuntă 2018,2019, 2020 din uniunea comunităților Eu și USA. (lookslikefilm/tribearchipelago/yourockphotographers). Aceste premii mă motivează să merg mai departe și să disting scopuri noi și la un nivel mai sus.

M9: Care este conceptul și scopul școlii de fotografie ID-Brothers?

Dorin Catrinescu: De a pregăti și a susține în aceste timpuri grele toți fotorgafii care necesită susținere, inspirație și motivație. În aceste timpuri sufletul și arta din noi suferă mult de lipsa hranei sufletești.

M9: Fotografiile care pleacă spre juriul internațional sunt o dorință de atestare și recunoaște a artei dvs.?

Dorin Catrinescu: Cred că da până în final avem nevoie de critică, avem dreptul de a greși și trebuie să greșim ca să devenim mai buni.

M9: Feedback-ul publicului influențează cumva procesul de lucru?
Dorin Catrinescu: O mare parte din public mă ajuta să rămân motivat, altă parte nu. Deci pot fi influențat de mediul online…

,,Serviciul fotorgafului nu a rămas după culise”

M9: Într-un secol în care posibilitatea de ,,a face fotografii”  este o normalitate pentru fiecare cum este apreciată munca fotografului?

Dorin Catrinescu: Acum când sunt camere bune la oricine în buzunare (telefoane mobile) respectiv fiecare e gata oricând să captureze un moment din viața lui. Însă serviciul fotorgafului nu a rămas după culise. Cuplurile apelează în continuare la fotogafii buni pentru a le capta amintiri în cele mai importante zile din viața lor.

M9: Prin prisma experiențelor dvs. cu ce calități trebuie ,,să fie înarmat”  un fotograf al secolului XXI?

Dorin Catrinescu: Trebuie să fie înarmat cu cunoștinte ca în orice situație să găsească o soluție și să meargă mai departe către scopul de a deveni cel mai bun. Viața ne dă șansa sa devenim cei mai buni.

M9: În funcție de ce alegeți locația?

Dorin Catrinescu: În mediu aleg după caracterul cuplului și vestimentația pe care o vor purta. Apoi după timpul care ne permite să ajungem la locație în ziua evenimentului.

M9: Acum vă propun un joc destul de creativ. Eu spun câteva cuvinte și dvs. spuneți ce vă vine prima dată în minte!

Culoare: Orange;

Cultură: Evreiască;

Fotografii: Multe;

Oameni: Simpli;

Identitate: Spiritualitate.

AUTOR: Victoria Surdu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *