Doliu în lumea artei din Moldova. Pictorița Eleonora Romanescu a murit în urma unui stop cardiac, la vârsta de 93 de ani.

Mâine, 6 noiembrie, începând cu ora 17.00, sicriul cu corpul neînsuflețit al regretatei pictorițe va fi depus la Catedrala ”Sfânta Teodora de la Sihla”.

Eleonora Romanescu s-a născut pe 26 aprilie 1926 la Leușeni, județul Orhei. A absolvit Şcoala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” (astăzi Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”) din Chişinău şi cursurile superioare de pictori-restauratori din Moscova.

Primele sale tablouri (naturi moarte) au fost prezentate la expoziţia tinerilor artişti plastici din 1954. În 1958 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din fosta URSS.

Debutează ca pictor în anul 1960 cu tabloul „Şezătoare”, după care urmează un şir de tablouri cu naturi statice şi portrete.

A restaurat la Mănăstirea Răciula mai multe icoane, care au fost salvate de săteni din foc, în anii ’60, când se ducea lupta împotriva religiei.

A întreprins numeroase călătorii peste hotarele ţării noastre (Armenia, România, Mongolia ş.a.) de unde de fiecare dată se înapoia cu schiţe, după care a realizat mai multe tablouri: „Ararat”, „În portul Sevastopol”, “Munţii Aieverher”, “Peisaj siberian” ş.a.

În 1976 i se decernează Premiul de Stat pentru ciclul “Meleag natal”.

În 1986 i se conferă titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova, în 1996 – Ordinul Republicii, în 1997 – Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, în 2013 – Premiul Național, iar în 2018 – Ordinul ”Meritul Cultural” al României în grad de ”Comandor”, Categoria ”C” – Artele Plastice.

Artista are lucrări aflate în colecții particulare în Republica Moldova, România, Germania, Rusia, Franța, Statele Unite ale Americii și Canada.

Eleonora Romanescu va fi înmormântată joi, 7 noiembrie, la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *