Profesorul universitar Grigore Rusu, Maestru în Artă, fost actor, unul dintre fondatorii Teatrului ”Luceafărul”, s-a stins din viață duminică, 26 aprilie, la vîrsta de 84 de ani, informează moldpres.md.

Grigore Rusu a activat pe scena Teatrului „Luceafărul” timp de 26 ani. „Nu am plecat, organizației de partid de atunci nu le-am convenit. Să știți că tot ce era romînesc a fost și mai este și acum interzis. Am plecat la Institutul de Arte”, afirma maestrul, la aniversarea a 80 de ani.

A îmbrățișat și alte profesii adiacente teatrului, cum ar fi cea de actor-pedagog, activînd din anul 1967 și ca șef al mai multor catedre la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, cum ar fi Catedrele de Regie Estradă și Manifestări Publice, a predat disciplinele: Arta vorbirii scenice, Arta actorului și vorbirea scenică. A scris manualul „Arta vorbirii” și alte lucrări metodico-științifice și de analiză a fenomenului teatral și actoricesc, precum și cîteva monografii despre stelele teatrului – Eugeniu Ureche, Valeriu Cupcea, Constanța Tîrțău, „Din coturnii timpului” despre Veniamin Apostol și „Teatrul – dragostea mea” despre Petru Baracci, volumul autobiografic „Evocări”.

A fost distins cu titlul onorific ”Maestru în Artă”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *