Doliu! A plecat la îngeri renumitul actor și umorist Gheorghe Pârlea. Avea 72 de ani.

Actorul a plecat de printre noi din cauza complicațiilor provocate de diabet – boală de care suferea mai mult timp, titrează publika.md.

Sicriul cu corpul neînsuflețit al actorului va fi depus la Catedrala “Sfânta Teodora de la Sihla” duminică, 5 februarie. Ulteriror, luni – 6 februarie – va fi depus în foaierul teatrului “Luceafărul”, mai titrează sursa citată.

Gheorghe Pârlea s-a născut pe 6 mai 1944, în satul Vărăncău, raionul Soroca. A studiat pianul la școala de muzică din același oraș. După, urmează un an de studii la Școala de culturalizare din Soroca, unde învață arta dramatică. Participă la o selecție organizată de către Teatrul “Luceafărul” din Chișinău, proaspăt înființat și este ales să facă parte din trupa noului teatru. Debutează în spectacolul “Două culori”.

După trei ani de actorie, se înscrie în anul 1964 la Institutul Teatral „Anatoli Lunacearski” din Moscova. În anul 1967, revine la Chișinău și este inclus imediat în spectacolul În căutarea surâsului. A interpretat roluri de comedie și dramatice. A îndeplinit funcțiile de șef de trupă și director-adjunct, iar în 1989 a devenit primul director al Teatrului “Luceafărul” din Chișinău. A îndeplinit această ulimă funcție timp de 5 ani și jumătate. În această calitate, el a organizat primul turneu în România (Iași, Bacău și Botoșani). Gheorghe Pârlea a lucrat la acest teatru până la pensionarea sa.

După pensionarea sa, Gheorghe Pârlea a format un cuplu umoristic cu actorul Gheorghe Urschi, jucând în mai multe spectacole împreună cu acesta. De mai mulți ani artistul suferea de diabet zaharat. Din această cauză în 2015 i-a fost amputat un picioar. Era căsătorit. Avea o fiică și un fecior.

Alexandra Șaiman // radionunta.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *