Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat susține că, având în vedere că pe parcursul timpului s-a vorbit despre faptul că el, în calitate de prim-ministru sau Guvernul pe care l-a condus, l-a numit pe Ilan Șor în calitate de Președinte la BEM, a făcut publice câteva acte, care potrivit lui, vor clarifica lucrurile.

Mai jos redăm integral mesajul ex-premierului Filat postat pe pagina sa de facebook, care a fost transmis prin intermediul avocaţilor săi:

Având în vedere că pe parcursul timpului s-a tot vorbit despre faptul că eu în calitate de Prim-ministru, sau că Guvernul pe care l-am condus l-a numit pe Șor în calitate de Președinte la BEM, cred că actele de mai jos vor clarifica lucrurile.
Aceste acte arată clar cine și când l-a numit pe Șor în calitate de membru al Consiliului BEM, iar ulterior în calitate de președinte al Consiliului BEM.
Este important să analizăm componența Consiliului și care dintre ei poate fi atribuit mie, poate doar Calmâc )
La fel de important este data când aceste hotărâri au fost adoptate 29-30 aprilie 2014!!! Și cine la acea dată era Prim-ministru și Guvernator al BNM.
Pentru a readuce în memorie acelor care insistă în a promova neadevăruri, precizez, am avut onoarea să fiu Prim-ministru al Guvernului Republicii Moldova din 25 septembrie 2009 până pe 22 aprilie 2013. Pierderea calității mele de Prim-ministru a avut la bază vestita Hotărâre a Curții Constituționale a RM din 22 aprilie 2013, Curte care după cum mi s-a spus atunci funcționa ca și Curte Marțială. Dacă e să fim obiectivi, anume de la acea Decizie a început dezmățul Curții Constituționale care a culminat cu Deciziile din 07-09 iunie 2019. Iar citind Avizul Comisiei de la Veneția din 21 iunie 2019 se vede clar și fără echivoc că Decizia CC din 22 aprilie 2013 a fost una ilegală și a avut drept scop eliminarea mea din viața politică.
Dar să revenim la subiect. Cine și când l-a numit în funcția de membru și președinte al Consiliului BEM pe Șor se vede din acte, însă trebuie să mai clarific un aspect.
Unii care au pretenții de oameni informați susțin ideea că eu l-am influențat pe Leancă să ia decizii în favoarea lui Șor.
Nu mai este un secret că relațiile între Leancă și Șor erau de așa natură încât nu era necesară influența cuiva. Dar dacă e nevoie de probe în acest sens le vom oferi!!!
În același sens, vom prezenta un fragment din declarațiile lui V. Barbăneagră date în dosarul meu de condamnare, în care se atestă clar că emisia suplimentară de acțiuni la BEM a fost cunoscută și aprobată de către I. Leancă, V. Lazăr și BNM.
Pentru astăzi atât…”

foto: facebook.com/VladFilatUE
foto: facebook.com/VladFilatUE
foto: facebook.com/VladFilatUE

REDACTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *