Filmul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc “Acasă, My Home” a câştigat Premiul special al juriului pentru cea mai bună imagine la Sundance Film Festival. Documentarul românesc a fost premiat la Festivalul Sundance pentru imaginea semnată de regizor împreună cu Mircea Topoleanu.

“Acasă, My Home” a avut premiera internaţională în competiţia de film documentar din cadrul celui mai cunoscut festival de film independent din Statele Unite ale Americii, desfăşurat în perioada 23 ianuarie – 2 februarie 2020.

Lungmetrajul românesc a fost unul din cele 12 titluri selectate pentru competiţia internaţională de film documentar a festivalului, din peste 14.000 de filme din întreaga lume.

Pelicula spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcăreşti, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcăreşti – primul parc natural urban din România.

Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit ‘marea aventură’ prin care a trecut familia Enache: de la o viaţă în completă armonie cu natura la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a Capitalei. Echipa filmului a dezvoltat, în acelaşi timp, şi un proiect social la care au contribuit nenumăraţi specialişti şi organizaţii umanitare. Cei 11 membri ai familiei au trăit izolaţi de societate: fără documente, fără educaţie sau acces la sănătate. Acum, toţi cei nouă copii din familia Enache au acte, merg la şcoală, sunt văzuţi în mod regulat de medici, iar adulţii au locuri de muncă stabile, se arată în comunicatul citat.

Documentarul regizat de Radu Ciorniciuc este produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producţie Manifest Film, în coproducţie cu HBO Europe, Corso Film (Germania), Kino Company (Finlanda), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, partener principal UiPath Foundation, cu sprijinul Televiziunii Române, Creative Europe, Cinelabs (România), Beep Studio (Cehia) şi reprezentat internaţional de distribuitorul Autlook Filmsales.

Realizatorii lungmetrajului au reacţionat pe pagina de Facebook a filmului unde au mulţumit juriului şi şi-au exprimat recunoştinţa că munca depusă timp de patru ani a fost răsplătită cu unul dintre cele mai importante premii ale festivalului.

“Nu m-am gândit niciodată că vom ajunge atât de departe cu o poveste simplă și directă a unei familii din Europa de Est. Este foarte important faptul că am fost selectați la Sundance, mai ales că este primul meu film. Cred că mai am foarte multe de învățat, dar mă gândesc în același timp la oamenii din jurul meu, care au investit timp și pasiune în acest proiect, și cu toată modestia de care pot da dovadă, este un început binemeritat pentru acest proiect și sunt fericit că fac parte din asta”, a declarat regizorul Radu Ciorniciuc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *