Reglementarea conflictului transnistrean NU trebuie accelerată. Declaraţia îngrijorătoare a fost lansată de vicepremierul rus, Dmitri Kozak în cadrul forumului moldo-rus, desfăşurat la Chişinău. Şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a dat dreptate parţial emisarului de la Kremlin în ceea ce priveşte soarta enclavei separatiste.

DMITRI KOZAK, vicepremierul Federaţiei Ruse

Aveţi dreptate, conflictul transnistrean trebuie rezolvat. Noi, însă, reieşind din situaţia în care ne aflăm, cu un optimism fragil, această temeă este delicată. Nu este deloc uşoară. Acest subiect, astăzi, nu trebuie atins. Rusia, cel puţin, nu iniţiază discuţii şi nici nu îl analizează. Deocamdată, este destul doar formatul 5+2 pentru dezvoltarea relaţiilor între cele două maluri ale Nistrului.

În acealaşi timp, şeful statului, Igor Dodon, divizează problema transnistreană în două blocuri: sistemul paşilor mici şi reglementarea politică.

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova

În primul caz, sunt foarte multe întrebări. Spre exemplu să suni în Transnistria, uneori e mai scump de câteva ori decât a suna în America. Acest gen de probleme trebuie rezolvate. În acest caz avem o viziune comună la nivel intern. În ceea ce priveşte reglementarea politică, situaţia se complică. Preşedinţia are propria opinie, dar să fie analizată în interioriul coaliţiei nu e neapărat prea devreme, ci este periculos. Poate această majoritate să sară în aer.

Precizăm că, Rusia, Ucraina dar și Misiunea OSCE sunt mediatori în formatul 5+2 în rezolvarea conflictului transnistrean, Chişinăul şi Tiraspolul – ca părți, iar Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii în calitate de observatori.

AUTOR: Vitalie Guţu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *