Ca să înțelegi cum e să fii nou într-o altă țară, doar imaginează-ți ca într-o zi te pomenești singur/ă cu un copil de mână și cu bagajele în altă mână în centrul Chișinăului sau al Bălțului, unde nu te cunoaște nimeni sau cunoști și te cunosc maximum o persoană – două care îți oferă un prim suport. Nici de unde să iei un autobuz și în care directive să mergi nu știi, dar tu, într-un termen scurt, trebuie să-ți găsești casă, serviciu, școală pentru copii, să-ți faci toate documentele necesare ca fiind nou venit într-un sistem social, fiscal, administrativ, juridic nou.

Cum să le reușești pe toate?

Din care capăt să începi?

La ultima întrebare răspunsul este – de la toate capetele odată, căci mutarea într-o altă țară înseamnă o resetare totală a vieții tale și totul este important, pe toate trebuie să le faci în același timp. Care ar fi căile și instrumentele care te-ar ajuta să te integrezi?

Informarea

Pe lângă analiza prealabilă pe care o faci și despre care am vorbit în articolul precedent (vezi aici), caută sursele de informare interna – ce trebuie să știi ca emigrat și ce trebuie să faci. În Irlanda, de exemplu, este site-ul https://www.citizensinformation.ie/en/. Puteți voi în comentarii să plasați link-urile  surselor de informare din alte țări în care vă aflați sau știți despre ele că pot fi de folos pentru cineva. Dacă nu găsești suficientă informație, întreabă în grupurile de români, moldoveni, basarabeni din țara respectivă ce trebuie să știe un începator când vine, întreabă de unde să te informezi, link-uri la sursele de informare pentru imigranți. Oamenii, de obicei, sunt receptivi și răspund. Sunt și oameni mai puțin politicoși, dar pe ei nu-i băga în seamă.

Networking

Fiind într-o țară străină, simtindu-te străin, grupurile de români te atrag involuntar, căci acolo te simți în mediul tău cultural și lingvistic, acolo îți este zona ta de confort. Mergi la întâlnirile și evenimentele organizate de aceste grupuri, interacționează, fă-ți cunoscuți și prieteni.

Dar, interacționând numai cu grupurile de români riști să te integrezi mai greu în noua societate, să avansezi lent în procesul de aprofundare a nivelului de cunoaștere a limbii țării în care tu ești. Sunt diverse alte grupuri la care poți adera și  participă la întâlnirile și evenimentele organizate de acestea. Pot menționa două dintre ele: Internations si Toastmasters. Poți adera la grupuri profesionale din domeniul tău de activitate, la grupuri de business, turism și altele, unde poți interacționa cu localnicii și oameni de diferite naționalități. De la fiecare întâlnire făcându-ți câte un nou contact, îți creezi în curând o rețea de cunoscuți și chiar prieteni de diferite naționalități și din diferite domenii.

Evenimentele

Facebook este un instrument perfect de a accesa diferite evenimente din sfera ta de interes, evenimente culturale și de alt gen. Și acestea este o cale de interacționare cu diferită lume bună, dar și să afli mai mult despre cultura țării gazdă, căci integrarea culturală este esențiala într-un proces amplu de integrare.

Voluntariatul

Voluntariatul este și el o metodă de a interactiona, pe lângă faptul că ajuți pe cineva. O organizație de acest gen cu care am interacționat eu în Dublin este  feedourhomeless.ie, la care am fost invitată  prin intermediul grupului Internations.

Agentiile de recrutare, cursurile de specialitate, târgurile de joburi sunt primordiale în procesul de integrare profesională, dar despre ele voi vorbi în următorul articol.

Despre alte metode de integrare, pe care le știți voi, chiar vă rog să vă împărtășiți cu experiența.

Va urma…

AUTOR: Ecaterina Meaun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *