Răscolești prin pagina ta de facebook și nici nu știi cum dai de un troll.  La prima vedere persoană cu nume și fotografie de profil, dar de partea cealaltă a monitorulul te privește un troll. Despre cine sunt trollii și cum te pot afecta ca simplu consumator de conținut mediatic, aflăm de la jurnalista Diana Botnaru.

Diana este membră a Consiliului Studenților din Mass Media – USM, reporteră la cotidianul.md și la platforma radionunta.com.

M9: Diana, ce este trolling-ul?

Diana Botnaru: Meseria unui troll este aceea de a atrage atenția prin diferite modalități meschine.

M9: Cum arată și cine este un troll?

Diana Botnaru: Troll-ul  este un individ/ persoană dubioasă care postează sub nume fals (nickname), cu scopul de răspândi propaganda, ură, discordie între anumite grupuri de oameni. „Meseria” unui troll este cea de a răspândi informație falsă despre un subiect sau altul. Pe lângă faptul că acesta are un nickname, un troll are și fotografiile preluate de pe alte profiluri și de pe diferite site-uri. Un troll are foarte puțină informație adăugată despre el în profil- unde locuiește, unde și-a făcut studiile unde muncește sau unde a activat, domeniile de care este interesat, etc… .

M9: Cum ne afectează trolling-ul pe noi ca și consumatori?

Diana Botnaru: Păi, odată ce aceștia împrăștie informație falsă, noi ca și consumatori devenim niște devoratori de știri neștiri- așa cum îmi place mie să le numesc. Alții intră în jocul acestor indivizi, certându-se unii cu alții la un anumit subiect.

M9: Cum putem lupta cu trolii?

Diana Botnaru: În primul rând trebuie să știm cum arată profilul unui troll. Să nu luăm nimic personal în ceea ce el transmite/ aruncă în mediul on-line și, nemijlocit, să nu dăm curs discuțiilor provocatoare. Și nu în ultimul rând să raportăm acel profil pentru a fi șters și/ sau blocat.

M9: Cine achită trolii?

Diana Botnaru: Aceștia sunt angajați și plătiți de cei care au aceleași gânduri și idei meschine. Cei care au un scop, Acela de a crea vâlvă în mediul on-line la un anumit subiect sau altul, pentru că asta, ulterior le aduce venit și… satisfacție.

M9: Am găsit o pagină cu numele “Zalatoi Teleonok”. Ce părere ai despre această pagină?

Diana Botnaru: Așa cum discutam mai sus: are un nume (nickname) dubios, fotografiile nu-i aparțin, detalii și informații despre această persoană nu găsim, acest profil trebuie raportat.

M9: Diana, dar tu ce faci în cazul în care îți trimite cerere de prietenie un troll?

Diana Botnaru: Nu e o laudă, dar până în acest moment nu am avut nici o cerere de acest fel. Nu știu exact care sunt criteriile lor de a adăuga un prieten sau altul în lista de pe orice site de socializare, dar nu am avut până acum așa cereri. În cazul în care aș fi avut o astfel de cerere, aș fi raportat-o, pentru a fi ștearsă/ blocată definitiv.

M9: În opinia ta, e cazul ca în școli să fie predate ore despre trolling?

Diana Botnaru: Da, ba chiar oportun și necesar. Sunt de părere că nu doar trolling-ul, ci în general,  educația mediatică ar trebui să se găsească printre disciplinele școlare, și atenție, nu doar la nivel de bifă în orar. Educația media  ar trebui să fie o disciplină obligatorie, la fel cum e matematica și/ sau limba română. Suntem în secolul în care asta se consumă, se dezvoltă și prinde aripi.

***Acest material este realizat în cadrul Cursului de Educație Mediatică „Filtrează informația pe care o primești”, implementat de Asociația Umanitară Filantropia Creștină, în parteneriat cu DVV International Moldova.

AUTOR: Tatiana Volcu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *