Consiliul Național al Elevilor din Moldova (CNE) lansează campania de informare “Sub Umbrela Gândirii Critice”. Scopul acțiunii este de a informa elevii, tinerii, dar și adulții despre lacunele mediatice, de a dezvolta gândirea critică și de a combate falsurile și manipularea în mediul virtual.

Membrii Consiliului Național al Elevilor din Moldova spun că vor organiza o serie de activități online precum afișe informative, Quizuri, live pe facebook cu experți în domeniu și altele, pentru a fi alături de elevii din țară și nu numai în această perioadă predistinată unui mare consum de conținut distribuit pe social media.

Consiliul Național al Elevilor din Moldova a realizat un interviu cu studenta anului III La Universitatea de Stat a Moldovei, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării – Diana Botnaru. Pe lângă aceasta, Diana mai este și reporteră la portalul radionunta.com, care a lansat anul trecut campania Dosar Fact Checking”.

CNE Moldova: Diana, ce este fake newsul? Cum elevii, tinerii și chiar adulții pot distinge o știre adevărată de una falsă?

Diana Botnaru: Fake newsul sau știrile neștiri – cum îmi place mie să le numesc, sunt acele informații false răspândite prin lume cu ajutorul mass-media și nu numai. În primul rând, cititorul trebuie să verifice sursa, să fie una credibilă. Dacă accesezi o știre, iar acolo ți se cere să distribui și apoi îți apare știrea propriu-zisă, e semn că cea din urmă conține o informație eronată. Cititorul nu trebuie să se limiteze doar la titlu (acesta este de cele mai multe ori șocant), trebuie să citească întreaga știre pentru a înțelege dacă informația este una corectă sau ba. Dacă site-ul (URL-ul) are o adresă cu elemente ciudate, la fel este un semn că știrea este falsă.

CNE Moldova: Cine stă în spatele unor știri false, cu ce scop le distribuie în spațiul public și cum se pedepsește dezinformarea?

Diana Botnaru: În spatele acestor știri stau oameni mai mult sau mai puțin din domeniu. În spatele unor știri-neștiri pot sta jurnaliști, cei care promovează acest fenomen. Spun asta cu un mare regret. Și în spatele unor știri false pot sta nemijlocit oameni care scriu ceea ce li se dictează, fără ca să le pese de ce, cine și cum scriu. De ce fac asta? Probabil pentru bani. Am ajuns să trăim timpuri în care banii dictează tot, cine dă mai mult – acolo sunt și unii dintre noi. După mine, dezinformarea nu are o pedeapsă. Dacă e să vorbim despre TV, atunci Consiliul Audiovizualului poate interveni. Dacă e să facem referire la presa on-line, aici mai e muuult de lucru. Consider că, noi putem contribui la acest aspect, să-i pedepsim evitând aceste știri. Când acestea din urmă nu se vor mai consuma – fenomenul va dispărea.

CNE Moldova: Diana, tu ca tânără jurnalistă, ce faci atunci când depistezi o știre falsă sau când vezi că cineva din prietenii tăi de pe facebook distribuie un fals?

Diana Botnaru: Nu știu cum se face că ele nu circulă pe la mine, nu-mi „invadează” spațiul. Și dacă aș sta să mă gândesc mai bine, probabil  mi se datorează tot mie și autoeducarea mea în acest sens. Încă de pe când eram copil, știam că dacă mi se cere că trebuie să distribui o știre înainte să o citesc sau dacă site-ulde unde mă informam  avea o denumire ciudată, atunci evitam. Nu am apreciat niciodată aceste site-uri cu URL-uri dubioase și din acest motiv – nu fac parte din viața mea. Atunci când văd că alții (mai ales din cercul meu de oameni: familie, prieteni, rude) că citesc informații pe care eu le numesc neștiri, reacționez foarte urât. Dacă se întâmplă să văd asta, imediat scriu, sun și încep cu regulile și teoriile despre aceste știri false!

Consiliul Național al Elevilor din Moldova îi mulțumește Dianei pentru implicarea ei în spațiul public, pentru corectitudine și sinceritate. Îi urează baftă în toate începuturile și ca doar știrile veridice să-i învadeze spațiul și în continuare.

Iar voi, elevi , tineri  și adulți, rămâneți conectați cu echipa CNE Moldova „Sub Umbrela Gândirii Critice”!

AUTOR: Consiliul Național al Elevilor din Moldova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *