O piață a muncii competitivă are nevoie de profesioniști bine pregătiți, cu abilități practice adaptate realităților zilei. Este una dintre marile preocupări ale angajatorilor, care are un impact direct asupra dezvoltării economice a unei companii, dar și a întregii industrii. Pregătirea forței de muncă care să corespundă tuturor rigorilor din industria Tehnologiei Informației și Comunicațiilor este obiectivul de bază al inițiativelor și programelor realizate în cadrul Proiectului „Tekwill”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei.
Dan Thomson, Șeful Departamentului Creștere Economică, USAID Moldova: „Atunci când discutăm cu sectorul privat, de fiecare auzim același mesaj – „nu găsim suficientă forță de muncă”. Împreună cu partenerii de dezvoltare credem că sectorul IT poate fi motorul de creștere pentru orice economie. Acest lucru este cu atât mai important, aici, în Moldova, pentru că există o forță de muncă atât de talentată. Consider că „Tekwill” este o resursă importantă care poate contribui la creșterea abilităților ce sunt cu adevărat necesare pe piața muncii.”
Oxana Paierele, Coordonatoare programe, Ambasada Suediei: „Educarea unor noi generații de specialiști IT este o investiție de durată care va aduce rezultate în timp, indiferent de schimbările de pe piața muncii. „Tekwill” are un aport important în dezvoltarea capacităților tinerilor specialiști în domeniul IT prin evenimentele pe care le organizează, prin calitatea experților pe care îi aduce aici, prin multitudinea de experimente IT pe care le desfășoară aici, sub acest acoperiș. ”
Ana Chirița, Director Proiecte Strategice, Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC și Coordonator Senior al Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”: „Suntem conștienți că în următorii 10-20 ani, o mare parte de joburi va fi complet diferită. Mai mult decât atât, nici nu știm cu siguranță care vor fi acestea. Este necesar să pregătim tinerii altfel, bazându-ne pe creativitate, competențe de comunicare, demonstrând o agilitate și flexibilitate sporită în proces.”
22,000 de tineri au fost antrenați în programele educaționale ale TEKWILL
„Tekwill” este partenerul strategic al Guvernului Republicii Moldovei, companiilor din industria TIC, mediului academic și al comunității pentru dezvoltarea forței de muncă. Zecile de programe create și implementate de „Tekwill”, le oferă participanților cunoștințe relevante domeniului, îi familiarizează cu cele mai recente tehnologii și practici dar și totodată, le permite să obțină certificare recunoscută internațional, care le deschide numeroase oportunități de angajare. Printre acestea se numără „Tekwill Academy”, programele de orientare în carieră, pentru susținerea start-up-urilor, a celor comunitare, dar și campaniile ce urmăresc abilitarea femeilor în IT.
Dinu Țurcanu, Cisco Lead Mentor & Instructor, Programul „Tekwill Academy”: „La Tekwill Academy nu facem cursuri de pe internet, nu facem cursuri pe care le știe profesorul, dar urmăm cursuri autorizate ale marilor producători în domeniul IT, atât în domeniul programării, IT, cât și în domeniul securității cibernetice. Astfel ca la finalul absolvirii acestor cursuri, cursanții pot susține examene cu certificare internațională, pot obține certificări internaționale care reprezintă un înalt nivel de cunoștințe în domeniul IT. Impactul cursurilor este foarte mare și pot afirma cu toată responsabilitatea că, la jumătatea cursului absolut toți cursanții sunt angajați în câmpul muncii. În al doilea rând, avem foarte multe persoane care nu au venit din domeniul IT și au început cursurile absolut de la zero și despre care avem povești de succes. ”
Nicoelta Gherasimov, Studentă Tekwill Academy: „Am simțit nevoia să fac cursuri ca să pot să-mi arăt abilitățile la lucru. Îmi place cursul pentru că oferă multe abilități și certificat internațional. Simt că am mai multe cunoștințe, pot să rezolv singură sarcinile, fără să întreb ajutorului cuiva și asta bucură foarte mult și motivează.”
Adrian Cijevschi, Student Tekwill Academy: „La moment activez în domeniul telecomunicațiilor și pentru o configurare mai corectă și mai rapidă a echipamentelor pentru securitatea eficientă a rețelei m-au ajutat acest cursuri. Informația predată în cadrul cursului este una foarte actuală, iar laboratoarele care sunt dotate cu echipamentele cele mai performante constituie un avantaj.”
Pentru a atinge obiectivului său de dezvoltare a forței de muncă, „Tekwill” are ca direcții-cheie:
- Realizarea programelor de instruire bazate pe planurile educaționale și experiența internațională. Grație parteneriatelor încheiate cu marile companii internaționale, costurile cursurilor au fost reduse de 5 ori, astfel încât prețul să fie unul rezonabil pentru țara noastră. Mai mult, au fost lansate o serie de inițiative datorită cărora profesorii și studenții UTM au beneficiat gratuit de acestea. În total, peste 22 000 de persoane au fost antrenate în cadrul programelor educaționale realizate sau susținute de „Tekwill”.
- Desfășurarea campaniilor de informare și orientare în carieră
Campania de promovare a carierei IT, desfășurată anual de ATIC, își propune să comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajele generate de activitatea în domeniul IT. Inițiativa încurajează tinerii să afle detalii practice despre profesiile și oportunitățile din domeniul IT, demontând stereotipurile existente, dar și promovând istorii adevărate și modele de profesioniști care inspiră. În același timp, campania accentuează ideea că succesul și performanța au la bază multă muncă, atitudine conștiincioasă, dedicație și voința de dezvoltare continuă. Impactul estimat al campaniei media este de cel puțin un milion de persoane. În ultimii 2 ani, peste 4000 de tineri au participat la evenimentele de orientare profesională desfășurate de ATIC.
- Susținerea evenimentelor/programelor de formare și inițiativelor de transfer de experiență realizate de organizații partenere
Începând cu luna martie 2017, „Tekwill” a devenit epicentrul evenimentelor și al inițiativelor dedicate dezvoltării forței de muncă în domeniul TIC. Majoritatea evenimentelor de acest gen, desfășurate de Universitatea Tehnică a Moldovei, organizații de tineret, de grupuri de inițiativă și membri ai comunității IT din țară, au fost găzduite gratuit. În perioada aprilie 2017 – decembrie 2018, circa 70% din toate evenimente desfășurate la „Tekwill” au fost găzduite gratuit.
- Dezvoltarea unei strânse colaborări cu instituțiile care pregătesc specialiști IT
„Tekwill” a lansat o serie de programe pecum „UTeach” și „Tekwill Scholarships Programs”, dedicate profesorilor universitari care predau specialități TIC și au drept scop diversificarea și ajustarea educației în domeniul TIC la cerințele și tendințele actuale ale industriei.
Ralierea procesului de instruire în domeniul IT la cerinţele angajatorilor este posibilă în Moldova grație susținerii Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei, dar și a partenerilor din sectorul privat și public. Sprijinul oferit de Guvernul SUA și cel al Suediei le permite tinerilor din țara noastră să participe la programe care le deschid calea spre numeroase oportunități, aducându-i cu un pas mai aproape de viitorul dorit, ajutându-i să-și descopere talentele și să își construiască o carieră frumoasă în țară.
Industria IT este una progresistă pentru Moldova, iar actualmente reprezintă circa 7% la Produsul Intern Brut al țării. Fiecare a cincea companie din domeniul IT este cu capital străin (total sau parțial). Performanța sectorului se observă și examinând indicatorii care măsoară volumul de export IT (cu o creștere de 56% în 2017, comparativ cu 2016), numărul de angajați și valoarea salariilor în domeniul TIC.
Cu un număr total de 15.000 de oameni angajați în domeniul IT, sectorul a devansat exporturile de băuturi alcoolice în anul 2019, demonstrând oportunități majore de dezvoltare a domeniului, inclusiv pentru furnizorii de produse și servicii IT.
Chiar dacă sectorul a atestat o creștere oficială a angajaților din IT cu peste 2000 de persoane, de la 13.456 de persoane în 2018 la 15.552 în 2018, domeniul continuă să lupte pentru dezvoltarea unei forțe de muncă competitive, datorită unei rate înalte a migrației, a dezvoltării rapide a tehnologiilor și a incapacității sistemului educațional de a genera specialiști pregătiți cererilor sectorului privat.