Polina Perlog este de baştină din satul Mateuţi, raionul Rezina, stabilită de trei ani la Paris împreună cu soţul şi cei doi copii. Deşi, iniţial a avut alt scop atunci când a luat calea străinătăţii, întâmplarea a făcut ca de la câteva deserturi pregătite pentru familie şi prieteni să dezvolte din această pasiune o mică afacere pe tărâm franțuzesc. Aceasta îi aduce şi bani, dar mai ales plăcere şi satisfacţie când îndulceşte sufletul moldovenilor din Paris cu bucate ca acasă: torturi, cozonaci, pască, colaci…

M9: Când şi cum a apărut această pasiune?

Polina Perlog: Pasiunea a venit departe de casă. În Moldova am lucrat în domeniul bancar, mereu eram la serviciu şi în discuţii cu clienţii. Nu aveam timp ca să experimentez ceva nou. Când am ajuns în Franţa, soţul mergea la lucru, iar eu, stând acasă, am început să-mi răsfăţ familia şi prietenii cu câte ceva gustos. Mă aflam din ce în ce mai mult la bucătărie şi astfel a apărut şi ideea ca să transform această pasiune într-o mică afacere.

M9: Care au fost primele reţete care le-ai încercat şi ţi-au reuşit?

Polina Perlog: Primele reţete au fost cele tradiţionale: tortul din ciocolată şi tortul cu miere, cu nuci şi vişină, decorat cu fructe.

M9: Pe parcursul celor trei ani de activitate în domeniul patiseriei, ce schimbări ai făcut ca să fii originală şi să impresionezi tot mai mult clienţii tăi?

Polina Perlog: În această perioadă pasiunea mea a evoluat foarte mult. Am învăţat reţete noi. Am dotat bucătăria cu  toate cele necesare şi respectiv şi am impresionat clienţii de fiece dată. Acum, am dotat colecţia mea cu ustensile noi, de ultimă generaţie. În această vară voi veni cu deserturi imprimate cu fotografii sau ilustraţii.

M9: În primul rând prepari pentru moldovenii din Paris. Cine sunt ceilalţi clienţi?

Polina Perlog: Primii clienţi au fos prietenii care m-au susţinut foarte mult. Ei sunt cei care au gustat, au rămas impresionaţi şi au început să mă recomande şi altora. La scurt timp, lucrările mele au început să apară şi pe reţelele de socializare, prin care am trezit interesul mai multor moldoveni din Paris. Acum am şi clienţi din Franţa, care au îndrăgit foarte mult deserturile mele pregătite în condiţii de casă.

M9: Nu faci doar torturi. Ce altceva gustos mai oferi conaționalilor aflaţi departe de casă?

Polina Perlog: Mai pregătesc la sfintele sărbători de Paşti cozonaci şi pască tradiţională moldovenească şi colaci.

M9: De obicei care este reacţia clenţilor după ce savurează din deliciile tale?

Polina Perlog: Clienţii permanent vin cu o reacţie frumoasă. Primesc mereu cuvinte de mulţumire şi  fotografii în care îmi arată că s-a mâncat tot. Cred că aceasta şi mă motivează să continui şi să mă dezvolt în continuare.

M9: Ai avut la bucătărie şi „aventuri” mai puţin plăcute?

Polina Perlog: Desigur că am avut şi experienţe neplăcute, câteva eşecuri şi nopţi nedormite, doar ca să elaborez comanda exact pe placul clientului. Această pasiune dulce necesită mult timp, răbdare şi multe cunoştinţe pentru un rezultat pe potriva aşteptărilor.

M9: Cum sunt marcate sărbătorile tradiţionale moldoveneşti printre străini?

Polina Perlog: Sărbătorile în diasportă sunt la fel ca şi acasă. Respectăm toate tradiţiile, mergem la biserică, ţinem posturile, pregătim mâncarea noastră tradiţională – sarmale şi plăcinte. Dar dorul de cei dragi persistă mereu.

M9: Mulţumesc pentru interviu. Succese frumoase în continuare.  

***Interviu realizat de Andre Bordian, stagiar, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *